Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

ART

Povodom obljetnice spomena na Vojno-redarstvenu akciju „Krvavi Uskrs" 31. ožujka 1991. i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića
Izložba Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda u Spomen domu 'Tigrovi'
 
Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda

 

ART

 

 

 

U petak 26. ožujka ove godine u Spomen domu „TIGROVI“ u ulici Stari hrast, broj 55. u  Rakitju kraj Zagreba  s početkom u 11:00 sati otvorena je izložba pod nazivom   - Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda. Ova je izložba priređena u prigodi obljetnice spomena na Vojno-redarstvenu akciju „Krvavi Uskrs" 31. ožujka 1991. godine u Plitvičkim Jezerima, te spomen na pogibiju prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

 

U toj su akciji združenim snagama sudjelovali pripadnici: Specijalne policije MUP-a RH iz Lučkog, te Jedinice policije MUP-a RH za posebne zadatke iz Rakitja i Kumrovca iz kojih se naknadno  rodila i ustrojila, pobjednička Hrvatska vojska i proslavljena 1. Gardijska Brigada „TIGROVI“.              

...

Ovu je izložbu s temom „Vjera“ s naglaskom izrečenog naslova izložbe pokrenula Udruga ratnih veterana „Crne mambe“ i Udruga Specijalne jedinice policije „Barun“ iz Zlatara, a danas im se ovdje u Rakitju pridružila u zajedništvu u vrlo zahtjevnoj  i kreativnoj aktivnosti organizacije i postavljanja izložbe i i Udruga specijalne jedinice policije za posebne zadatke „TIGAR RAKITJE  90 - 91“. Iz Rakitja i Zagreba.

Otvorenju izložbe nazočili su predstavnici službene vlasti u Gradu Zagrebu, predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, pridržavajući se mjera Stožera civilne zaštite zbog pandemije virusa  Corona 19, poradi zdravstvene zaštite svih prisutnih. Izložbu je otvorio izaslanik gradonačelnice grada Zagreba, gospođe Jelene Pavičević – Vukičević, brigadir u mirovini i dragi gost, bivši suborac gospodin Miodrag Demo.  

U galeriji na otvorenom ispred Spomen doma „Tigrovi“ i Ustanove za sveobuhvatnu skrb Tigrova te svih ostalih hrvatskih branitelja iz razdoblja hrvatskog Domovinskog obrambenog rata postavljena je impresivna izložba - Križni put Isusa Krista sa 14 postaja, uz  kiparsko djelo „Pieta“.

 

 

Nedaleko postavljenih kiparskih eksponata Križnog puta, u predivnom krajoliku povećeg dvorišta ove Ustanove postavljeno je još jedno kiparsko djelo u prirodnoj veličini u spomen na malu pasminu brdskih (planinskih) konja, koji su svrsishodno služili i bili u uporabi hrvatskim obrambenim snagama tijekom hrvatskog Domovinskog obrambenog rata na opjevanoj planini Velebitu.

Uspomena je to na žrtve i pruženi obrambeni obol hrvatskih policajaca, gardista i vojnika koji su niz godina sudjelovali u obrani ove svete hrvatske planine, simbola nepokorenosti i hrvatske pobjede, ponosa i slave kroz višestoljetnu povijest. Autor ovih navedenih djela je viši stručni savjetnik i profesor na Likovnoj akademiji, odjel kiparstva, gospodin Marin Marinić iz Zagreba.       

Ispred Ustanove za sveobuhvatnu skrb u Rakitju na podestu iste, postavljena su tri vrlo uspješna likovna eksponata na temu doživljaja vjere i pasionske pa i sakralne baštine hrvatske kulture. Izložen je jedan s nazivom :Posljednja večera, a drugi – Majka s djetetom, dok je treći eksponat – Isus Krist – Oslobođeni, statua odljevena u bronci izuzetnog renomiranog akademskog umjetnika gospodina Marijana Zajeca Ko-Zea, poznatog po njegovim djelima diljem svijeta.   

Akademski umjetnik i autor, gospodin Ivan Ivoš – Ići, itekako je poznat široj hrvatskoj javnosti po svojim umjetničkim radovima, a ovaj put sudjeluje na izložbi sa jednim radom - Postaja Križni put, pri čemu treba naglasiti, kako je i ovaj eksponat vrhunsko djelo talentiranog hrvatskog umjetnika.

U početku otvorenja ove umjetničke izložbe „Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda“, prisutne je pozdravio u ime domaćina  u svojstvu predsjednika Udruge Jedinice za posebne zadatke „Tigar  Rakitje 90-91“ brigadni general u mirovini, bivši pripadnik ove ratne postrojbe te se svima zahvalio na suradnji i zaželio dobrodošlicu na izložbi.

Tijekom bogatog programa otvorenja izložbe, koji je bio ispunjen duhovnim, domoljubnim i kulturnim sadržajima glazbenih nota i tonova, o umjetnicima, autorima izloženih djela, zborio je svojevrsni izbornik ovoga projekta, profesor povijesti umjetnosti i likovni kritičar dr.sc. gospodin Enes Quein.

 

 

Svoje je izlaganje i osvrt na djela umjetnika koji su autori predstavljenih kiparskih i likovnih djela započeo je Apostolskim djelovanjem, koje su svi prisutni pratili. Pri tome je naglasio kako i o ovoj izložbi hrvatski umjetnici uzdižu duše Hrvata u slavljenju Boga, vječnoj ljepoti i dobroti. Jučer, danas i sutra u svijetu u kojem živimo, sa svim svojim neporecivim ljepotama koje iziskuju našu pozornost i poštivanje napretka u kulturi, otkrićima, bogatstvima prirode i ljudskim izumima itekako je to opasnost za vjernika kao i za  ateistu. Tragedije se događaju oko nas, mi se možemo i sablažnjavati nad naglim promjenama oko nas. Ali moramo živjeti i duhovne

vrednote vjere koje su baštinili i živjeli kroz hrvatsku povijest naši prethodnici.

Savladavajući svakodnevne kušnje materijalističke ekspanzije, hedonizma, pretjerane konzumacije potrošačkog društva, koje se  na prvi pogled čine lakšim i ugodnijim, čak i slobodnijima, dok je stvarno stanje sasvim drugačije. Upravo te ponuđene (ne)vrednote za ljudsku egzistenciju i prosperitet, čine naše življenje manje ljudskom i udaljuju nas  od najdubljih nadahnuća srca. Danas, ovdje predstavljena likovna i kiparska djela, ovih plemenitih autora kolega Marina Marinića, Marijana Zajeca Ko-Zea i Ivana Ivoša Ićija, upravo nam poručuju kako je Križ neodoljivi imperativ življenja. On nije znak prokletstva i smrti, mržnje i nerazumijevanja. Spasitelj, Isus Krist ga je prije dva stoljeća preobrazio u sredstvo pobjede nad pravom smrti i grijehom i ljudskom zlobom. Više ne možemo križ odijeliti od slave Raspetog i Uskrslog, jer su to dva aspekta iste tajne. Bog je ljubav. Kao vjernici, imamo načela vjere jer smo sljedbenici Krista raspetoga i uskrsloga. Mi vjerujemo kako je svaki život, križni put, životni uspon i pad, a ljudi koji vjeruju, uvijek završavaju uskrsnom pobjedom života i ljubavi.

To je ostvarenje životnih ciljeva, u hrvatskom Domovinskom obrambenom ratu od srpske agresije, u kojem ste Vi kao hrvatski vojnici i policajci ustrajali i ustali u boj protiv neprijatelja. U borbi zajedništva za opće dobro hrvatskog naroda i države Hrvatske, dakle branili ste i obranili narod i domovinu, cilj je bila sloboda i mir. I ovi umjetnici, bili  su sudionici u obrani hrvatskih svetinja i slobode i života hrvatskih ljudi. Ovaj Križni put u duhu i spektru suvremenih okolnosti u  XXI. stoljeću, upravo govori o Isusovoj muci pod križem i na križu, o muci i požrtvovnosti običnih ljudi, kako je on sredstvo i cilj do novih pobjeda života, on nam je najpouzdanija nada i utjeha jer smo taj put požrtvovnosti i odricanja za čovjeka i naše sunarodnjake,  svi mi ovdje prisutni osjetili, doživjeli i proživjeli u našim dušama i to svaki od nas na svoj način u  nedavnoj prošlosti. Poentirajući prošlost odricanja hrvatskih naraštaja za slobodu Hrvatske, uz čestike za Blagdan Uskrsa koji nam slijedi uskoro, svoje je obraćanje završio, prof, dr.sc. Enes Quein.

Izaslanik gradonačelnice Grada Zagreba, brigadir u mirovini, gospodin Miodrag Demo, u obraćanju prisjetio se prvih dana obrane Hrvatske od neprijatelja u domovinskom ratu.

 

 

"... Naša je želja i cilj, dolaskom u ovu vojarnu tu do nedaleko od nas, bila sloboda i ostvarenje nove Hrvatske države, čiji će suvremenici i nasljednici, baštiniti vrednote svoje tradicije, vjere, bogatstva; duhovne, prirodne i kulturne baštine svih vremena i ostavštine naših praotaca.

Željeli smo bolji i svrsishodniji život našoj djeci i svima u Hrvatskoj koji  ju doživljavaju i žive da je ona i njihova domovina.  Naše žrtve ne zaboravljamo kao ni njihove obitelji. A mi znamo tko je rat započeo i vodio, tko je razarao i domove, sela i gradove u Hrvatskoj te ubijao i raseljavao narod, kako bi okupirao Hrvatsku i preotimao privatna i kulturna dobra i blaga ovoga naroda. To su bili srpski agresori.

Dragi naši umjetnici i suborci, Križ, točnije Križni put, koji ste nam upriličili ovim divnim eksponatima na izložbi, kao i  u svojim kiparskim djelima ovdje izloženima, uvijek je bio, kako za naš narod, tako i u svijetu, znamen i štit, te najubojitije sredstvo protiv zlih sila i demona u svijetu, jer je on bio i ostao znak, koji nas stavlja pod zaštitu Krista  kako smo pod Božjim blagoslovom nepobjedivi. Vjera i križni put šalju nam Isusove poruke i pouke za život. On je čak ljubio i oprostio svojim ubojicama i progoniteljima; oslobađa i nas od same osude sraslom duboko u nama, ali nam kroz vjeru nudi oproštenje, kako bi naš razum i srce postali plemenitiji u našoj ljudskoj podsvijesti i činilo dobro ljudima u našoj blizini."

Na kraju izlaganja, izaslanik gradonačelnice Grada Zagreba, brigadir u mirovini, gosp. Miodrag Demo, službeno je Izložbu proglasio otvorenom i pozvao prisutne na razgledavanje eksponata u Spomen Domu „Tigrovi“ u Rakitju.

Svakako se moramo zahvaliti mladom hrvatskom virtuozu na  klaviru, gospodinu Jurici Vugrek, umjetniku iz hrvatskog Zagorja, koji nam je pružio predivne trenutke i doživljaje glazbenog umijeća, sudjelujući svojim izvedbama odabranih skladbi u otvaranju ove visoko vrednovane umjetničke izložbe u Rakitju.

Velika zahvalnost na svekolikoj potpori u provedbi i organizaciji ove hvalevrijedne izložbe hrvatskih umjetnika i branitelja, ravnatelju Ustanove za sveobuhvatnu skrb branitelja i Spomen doma „TIGROVI“ u Rakitju, gospodinu prof, Ervinu Škacanu, kao i njegovim vrijednim suradnicima.

Nakon otvorenja Izložbe, priupitali smo i voditelja koncipirane Izložbe „Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda“, ratnog veterana i člana Predsjedništva Udruge ratnih veterana „Crne Mambe“, gospodina Davora Gorupića o mogućnosti posjeta izložbe. Izložba je otvorena i za građanstvo, (bez naplate ulaznica) kako i za građane mjesta Rakitja, te Grada Svete Nedelje, Lučkog i ostalih mjesta u blizini tako i za građane grada Zagreba, gdje mogu slobodno pristupiti u razgledavanje postava rečene Izložbe, i to do 15. svibnja 2021. godine.

 

 

On je voditelj ovog projekta dugi niz godina, te ističe, kako se popriličan broj hrvatskih branitelja s umjetničkim talentima, mnogi čak i sa obrazovanjem u nizu grana u umjetnosti, nastavilo kreativno izražavati i usavršavati u raznoraznim tehnikama umjetnosti. Mnogi su svoj mir u poglavlju novoga života izvan vojnih i policijskih odora upravo pronašli u ovakvim kreativnim radionicama i u ovoj Udruzi ratnih veterana.

Vrlo je zanimljivo, kako često na susrete sa hrvatskim umjetnicima pristižu mnogi članovi obitelji hrvatskih branitelja, pri čemu se ljudi upoznaju, ruše barijere predrasuda i zadrške nepovjerenja o nama, čak sudjeluju u nizu likovnih i kiparskih ostvarenja sa umjetnicima. Sudjeluju na susretima i mnogi mladi umjetnici iz cijele Hrvatske, upoznaju hrvatske veterane i njihove obitelji, dosežu vrhunce zdrave komunikacije i međuodnosa pri čemu se stječu i nova prijateljstva

Voditelj Izložbe, Davor Gorupić, ističe, doprinos profesora, dr.sc. Enesa Quiena, nezaobilaznog pratitelja „putujuće“ Izložbe, koji je već u začetku Projekta ponudio svoje neprocjenjivo mentorsko znanje organizatorima pri čemu im pomaže svojim stručnim savjetima i recenzijama u usmenom i pisanom obliku već prikazane u različitim inačicama, od Dvora Veliki Tabor, do Posedarja i sada u Rakitju.

Nadalje, zborio je gospodin Gorupić, kako mi svi živimo u trećem tisućljeću od kada je nastalo  kršćanstvo koje je  još uvijek svježina na obzorju duhovnih potreba i želja diljem svijeta. Otkriva nam, kako ga i mi u svakom čovjeku susrećemo.

Ovi hrvatski umjetnici i ratni veterani ujedno, svoje znanje često prenose mladim naraštajima i nama svojim dojučerašnjim suborcima i to bez nadoknade za svoj rad i usluge. U ovoj izložbi možete vidjeti veliki trud i zalaganje ovih umjetnika, kako proživljavaju i sami temu i događaj Isusovog Križnog puta i to prenose u svaku križnu postaju do sitnih detalja jer se radi o vrlo zahtjevnom zadatku i izvedbi bilo na statui s likom Krista, bilo na zasebnoj postaji Križnog puta.

Pozvani smo jer smo ljudi, očima vjere gledati u dubinu, Isus nam pokazuje put i jasnoću pogleda u stvarnu svjetlost s kojom vidimo oštro, istinito i čisto. Poticani smo na ozbiljna promišljanja i neumorna traženja rješenja, kako bi bili spremni i odlučni, razborito preuzimati odgovornosti za svoje odluke u osobnom i zajedničkom djelovanju.

Pogledom na ove Isusove progonitelje do Kalvarije na Križnom putu, uviđamo  mržnju i okrutnost te prezir ljudskih bića koji progonstvom i ubojstvom nevinoga Krista i sebi samima nanose štetu. Mržnja, baš uvijek razara sve oko sebe, dok ljubav preobražava i liječi čovjeka u dubini njegova bića. Trebamo živjeti duhovne vrijednosti vjere, njegovati ljubav i praštanje u obiteljima i među bližnjima pa i prema narodu i domovini.

Vjera nam pruža mnogo darova kako bi kročili stazama čak i preko zamki i zapreka i uspješno se nosili u novim okolnostima. Tu je inspiracija, kako se izdići iznad životnih padova, kroz kršćanski nauk, posebice u moralnom ozračju i zaštiti obitelji i u odgoju mladih naraštaja za ljudske vrijednosti pri čemu sudjeluju požrtvovno mnogi članovi Udruge kojoj i sam  pripadam od samog osnutka i nastojimo djelovati i humanitarno, naročito u područjima gdje je nedavno potres uništio na stotine obiteljskih domova i sakralnih objekata po hrvatskoj Banovini.

 

 

 

 

 

 

 Foto: DPCM/Davor Gorupić

 Autor: Ivica Matošević

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 399 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com