Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

ART

Umjetnici, posebice branitelji u umjetnosti nalaze drugi svijet i tako se bore s prošlošću
Branitelji na Art Fair-u
 
Art Fair

 

ART

 

 

Art Fair Zagreb, nova tema unutar sajma Ambienta, okupit će veliki broj ljubitelja umjetnosti i trgovaca umjetnina te tijekom pet dana postati središnje mjesto susreta, upoznavanja i prezentiranja djela suvremene likovne umjetnosti i antikviteta širokoj publici.

 

Za najbolju ponudu umjetnina pobrinut će se art direktor Art Fair-a Zagreb, Ante Potočnjak, slikar i dizajner. 

...

Svoja umjetnička djela predstavili su brojni, slikari, kipari i fotografi. Među njima izdvajamo neke od  inozemnih i domaćih umjetnika iz devet zemalja:  Marijan Zajec Ko-Ze, Fabio Imperiale, Roberto Vidali, Valeriano Lessio, Orriana Astolfi, Peter Osterveršnik, Edin Šćuk, Ulrike Pistora, Dieter Kederst, Antun Kovarbašić, Gordana Veljačić, Mirna Sišul, Ivan Jelančić, Ivana Bilić Antičević, Andreja Fišić, Nikica Relja, Georgette Yvette Ponté, Sanja Fališevac, Sasha Maria Vassay, Sonja Šimatić, Zoran Drnjević, Željko Uremović. 

Izdvajamo i nastup renomiranih galerista iz Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine i Slovenije: Gall'art Roma, Collerzinando Gallery i H.I.F. di Imperiale Gianluca iz Rima, Roberto Vidali Associazione Juliet i Galeria Mi Art iz Trsta i Milana, zatim Karmenart, Esslingen;  Galeria Graz; Pistora Art, Wiener Neuestadt; Atelier Kederst, Wien; One Gallery, Sofija; To Bi, Bistrica ob Savi; Kiparstvo Šćuk, Ljubljana; Nezavisni univerzitet, Banja Luka, a od domaćih izlagača na Art Fair Zagreb nastupit će Udruga Opatija Art, Art materijal i NB Net iz Zagreba, Sintagma iz Okučana,  Logniture, Stara Gradiška te Grad Knin.

Na Art Fairu izdvajamo i hrvatske branitelje, Udrugu "Crne Mambe" koja predstavlja mlade umjetnike.

 

Art-Fair

 

Jedan od najpoznatijih renomiranih umjetnika je Marijan Zajec KO-ZE, hrvatski branitelj koji je poznatiji u inozemstvu. Izlagao je u Monaku, Londonu , Genovi, Mijamiju... Na Art Fair Zagreb se predstavio svojim iznimnim kiparskim radovima te jednim impozantnim reljefom triptihom pod nazivom zaljubljeni starac, u kojem  možemo vidjeti umjetnikovo promišljanje  o ljubavi.

Njegov je stil rezultat vječne želje da prenosi emocije izravno u materijal i po tome se prepoznaje umjetnikov potpis.

U nastavku predstavljamo mladu umjetnicu koja je na početku uspona - Georgette Yvette Ponté mag.art. Na sajmu se predstavila sa tri slike iako je kiparica. Ona skulpturu prenosi na platno te tako modelira bojom, jer ona doživljava to na neki drugačiji način.

 

Art Fair

 

Predstavlja se ciklusom u kojem prikazuje ženu kao more, kao zemlju. Sa snažnim, takoreći muškim potezima, oblikuje ženu i prikazu njenu ljepotu i snagu. Dobitnica je brojnih međunarodnih likovnih nagrada, te već sada ima 3 javne skulpture.

 

Tu je i izniman fotograf Morgan Matijević koji je ujedno i grafički dizajner koji ima profilirani stil. Stvarnost se može i fotografijom preoblikovati u mnoge različite simbolizme. Sklon je hladnoj distanciranoj estetizaciji. Na Art Fairu se predstavlja s osam iznimnih fotografija.

 

Art Fair

 

Marijan Zajec KO-ZE, Georgette Yvette Ponté te Morgan Matijević izlažu zajedno i na skupnoj izložbi u organizaciji udruga "Crne Mambe" i specijalne policije Barun -  "Umjetnošcu i ljepotom protiv predrasuda", koja putuje po cijeloj Hrvatskoj.

Na sajmu je još jedan hrvatski branitelj i umjetnik Đuka Siroglavić koji je ušao u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda naslikavši najveću sliku na svijetu od 6.400 metara. Ujedno je izdavao knjige, slikovnice, a dobitnik je nagrade MARE NOSTRUM CROATICUM za životno djelo.

Na sajmu se predstavlja i Kulturno športska braniteljska udruga sa brojnim zanimljivostima kao što su zlatorez, oslikavanje stakla, špagovez, folklor  (Umjetničko kulturno društvo Hrastovačka gora s tamburašima).

 

Art Fair

 

Predsjednik udruge Dražen Pilić Kapara govori da je cilj ovog predstavljanja promoviranje radova hrvatskih branitelja te da se prikaže da su i branitelji uspješni i da mogu normalno funkcionirati u društvu, da se ne razlikuju od drugih i da su prošlost ostavili za sobom.

Šetajući Art Fairom naišli smo i na Atelier Axela Beckera.  Umjetnik je rođen u Frankfurtu završio studij ekonomije te je autor 64 publikacije na temu financijske ekonomije. Umjetnošću se bavi 20 godina. Razvio je svoj osobni rukopis trodimenzionalnim slikama u minimalističkom stilu. Pored njega smo primijetili njegovu suprugu Romanu Becker koja nam je kroz razgovor otkrila da je zapravo iz Banja Luke te nam je ispričala par kratkih crtica o sebi. Pričala nam je malo o svom životu i kako je sa bratom Romeom Đulićem preživjela rat u Banja Luci. Bili su to teški trenuci, rekla nam je. Brat joj je završio u logoru sa 13 godina pokušavajući prijeći granicu. Nakon nekog vremena  platila je da joj brata izbave iz zatvora, te se skrivao neko vrijeme u šumi. Majka im je umrla od srčanog udara, nisu je mogli odvesti u bolnicu. Oca su im na samom početku rata odveli da kopa rovove. Unatoč toj potresnoj priči, kaže nam Romana da ne voli pričati o prošlosti, da je život krenuo dalje i da ne krivi nikoga.

Na sajmu smo naišli i na jednog vrlo zanimljivog umjetnika iz dijaspore (Njemačka), Antuna Kovarbašića. U Njemačku se preselio 80-te, bio je drvorezbar. Kad je otišao u Njemačku bavio se drugim stvarima i zapostavio je malo svoje zvanje, te je opet našao svoju strast rezbarujući, tešući skulpture u drvetu.

Skulpture većinom ostaju svojeg prirodnog oblika s nekim intervencijama, te neke od njih i oslikava intenzivnim, žarkim bojama i tako se izdvajaju iz mase.

Tu je još jedan štand hrvatskog branitelja, časnika u mirovini koji se umjetnošću bavi od 1985.g. Prvobitno je radio slike od žice, a potom skulpture od žice. Član je Naivne umjetnosti HR. 

Možemo reći da umjetnici ovim putem, posebice branitelji, u umjetnosti nalaze drugi svijet i tako se bore s prošlošću. Umjetnost je terapija za sve.

Treba živjeti i ne gledati unazad.

 

 

 

ART - Ljepote Hrvatske - UCM

 

 

 

 Foto: DPCM/Davor Gorupić - Ris

 Autor: Georgette Yvette Ponté mag.art

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 268 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com