Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 KULTURA

DOMOLJUBNO PERO

Nisam "kapitalac", ali imam obraz i poštenje

Remenje za narod
(serijal priča o politici iz knjige REMEN)
 

Ivan Večenaj - Crne Mambe

 

Došla mlada Romkinja u kuću i traži nešto za jelo. "Hoćeš li mlijeko ili kruh?", upita brižna domaćica. "Ja bih udrobljeno", spremno odgovori mlada žena.

Tako bi se moglo reći za brojne statističke podatke koji govore o stanju u državi.

...

Među uspjesima kojima se hvali Vlada je i onaj o porastu štednje građana gdje se navodi da ta štednja raste. No iz detaljnije analize tko štedi vidi se da su to malobrojni građani s ogromnim kapitalom kojega ulažu u banke jer kamatama se nastavljaju bogatiti bez muke i rada. Bogatstvo na muci građana kojima je oteto blagostanje. Oni ne žele investirati u nesigurno hrvatsko gospodarstvo jer previše vole svoje novce a da bi ih mogli izgubiti.

Na drugoj strani su oni koji sve više padaju u dugove i ostaju bez imovine. Ništa to nije neobično za kapitalistički sustav. Državni krediti na račun građana za luksuz bogatašima, rasprodaja narodnog blaga za interese privrednih lobija. U društvu su nastali dugovi i gospodarske praznine koje će morati vraćati građani kroz nekoliko generacija a da za to nikoga ne boli glava. "Stegnite remene, dajte poreze, namete, prireze, razreze, dajte sve što imate da mi možemo trošiti!", govore nam više od 20 godina. Vi čuda rastrošna.

Franjo Bartolić - Crne MambeU jednoj od najbogatijih zemalja svijeta prema broju stanovnika tako govore uvaženi ministri, premijeri i predsjednici. Ako oni tako govore tko im neće vjerovati. Oni su štedljivi i kada kupe najskuplje automobile, ispadne da je to povoljnije nego neka krtntija od 30.000 eura. Ako zastupnik potroši 70.000 kuna za razgovorom na mobitel to je ipak jeftinije nego da mu kupimo telefonsku centralu ili ne daj Bože, hidrocentralu. Ako se Vladi kupi moderni zrakoplov to je sto puta bolje nego da se takav zrakoplov iznajmi ner ne bi bilo pri ruci kada treba Pusićku voziti iz neke susjedne zemlje. Moglo bi se tu i nešto prisluškivati što naša dama ne otkrije Srbiji. "Vlada će poduzeti nove nepopularne mjere da bi nam bilo bolje".

Mjere štednje se vrijedno provode kod najsiromašnijih i narodu je sve teže. Nema za preživljavanje.

U jednoj od najbogatijih zemalja svijeta prema broju stanovnika. Narod steže, stenje, plaća nove i nove i sve veće poreze. Država uzima i oduzima, zastrašuje, prijeti zakonima i Europskom zajednicom. I tako idu godine, mjeseci, dani. Što narodu lošije to maloj skupini ofarbanih ljudi u Brijoni odjelima sve bolje.

- Pričali smo o tim odijelima. Sada kada su otkrivena kod Sanadera vidi se da je najjeftinie stajalo 5.000 dolara a ima i onih od 30.000 dolara. To otprilike znači da jedan pofarbanac s odijelom i ostalim dijelovima odjeće, te s državnim automobilom stoji sirotinju na jednu godinu kao postavljanje potpunog navodnjavanja na 500 ha zemljišta - kaže Marta.

- Narod tuguje, boluje, prigovara i daje novce otkidajući sebi i djeci od usta. Možda bi se pomislilo da je došla nesreća do kulminacije i da će traženje poštenije raspodjele krize biti radikalnije. A ove amaterske eksplozije na prugama i Zagrebu, nesreće vlakova opasne su igre nekolicine, kako kaže Bandić, patologa (umjesto psihopata) - obrazlaže Marica.

- Za Vladu je to dobro: narod se zabavlja vlakovima koji klize kao na ledu, suđenjem Sanaderu, svađi katoličke crkve i Jovanovića, onda je tu rukometno prvenstvo i tako narod ima važnije poslove nego da prigovara Vladi - kaže Božena.

Dok ženski dio društva pijucka kavicu, muški dio uživa u iločkoj graševini. Danas časti Josip jer ako Slavonac ne može uzvratiti gostoprimstvo on radije ne odlazi u goste. "Dok god bude trunka života u nama mi se nećemo odreći naših prijatelja i naše tradicije", kažu supružnici Đurić. Društvo analizira život u Hrvatskoj a najnormalnije su analize stanja u poljoprivredi.

Nikako mi nije jasno ztašto toliko gaze po nama. Da li je to samo zbog uvoznog lobija, trgovačkih centara ili mesno-prerađivačke industrije. Trgovački centri se mogu eliminirati jer ih gaze drugi trgovački centri i svi oni zavise od uvoza.

Domaća mesna industrija je slaba i nju će za doručak pojesti velike europske prehrambene korporacije. Dakle, ostaje interes uvoza. Politički podržavan stvara velike profite pojedincima koji taj kapital ne ulažu u investicije već se ponašaju kao i ostali domaći kapitalisti. Namjerno ne kažem tajkuni jer taj pojam gubi značenje kao i borba da se s ovakvom državom ne može u Europsku uniju.

- Naši seljaci nameravaju osnovati političku stranku. Išli bi u ofarbanu gospodu u Brijoni odjelima koje je kupovao Sanader za svoje poslušnike. Što bi dobili seljaci sa svojom strankom? Ništa. Preslabi bi bili da dođu na vlast a kada bi kojim slučajem i došli postupali bi isto kao i ovi sada. Samo veće zlo za seljaka - kaže Marica.

Budeš li uz mene, dobiješ anjcung - kaže Ivo i tako dobije mnoge političare. U vrijeme kada je zapao u istragu i suđenje opadalo je njihovo prijateljstvo kao suho lišće s grana.

- Jedan od hrvatskih kapitalaca je i Nadan Vidošević, vječiti predsjednik Hrvatske gospodarske komore. Neki hibrid između Antuna Vrdoljaka i Ivice Mudrinića. Čovjek je dobio stan u socijalizmu još kao balavac a zatim dva u ovim vremenima. Na bankovnom računu ima milijune kuna i eura, gospodarsko carstvo. Tako se stječe bogatstvo a što ti imaš? - tobože ozbiljno upita Marta supruga Josipa.

- Imam obraz, poštenje, vrijednu djecu i tebe, takvu lajavicu - tobože ozbiljno odgovori Josip i nježno pogladi dragu glavicu svoje vrijedne supruge.

 

Foto: 1. Ivan Večenaj, 2. wikipedia.org

franjo bartolić

 
 
 
 
 
ISBN: 978-953-56163-1-3
Remen, Franjo Bartolić
svibanj, 2015.
 
 

Franjo

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 422 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com