Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Tijekom 1993. neki od zločina nad hrvatskim civilima počinjeni su uistinu na okrutan način - do danas nitko nije kazneno odgovarao
Zbjeg Hrvata nakon "Maslenice"
 

Zbjeg Hrvata nakon Maslenice

 

Operacijom Maslenica ratni sukob Hrvata i pobunjenih Srba raširio se svom žestinom na širom području srednje Dalmacije, ne samo u zadarskom zaleđu.

 

Tijekom veljače i ožujka 1993. godine zbog toga su patili civili hrvatske nacionalnosti koji su ostali živjeti na područjima pod okupacijom.

...

Njihov položaj dodatno je ugrožen pristizanjem velikog broja dobrovoljaca s područja bivše Jugoslavije. Mnogi pripadnici paravojnih četničkih skupina terorizirali su hrvatske, ali i srpske civile.

 

 

Do lipnja 1993. godine na okupiranom području Hrvatske ubijeno je više od 40 civila hrvatske nacionalnosti, a najveći broj njih u sektoru Jug. Većinom su to bili stariji ljudi. Dio Hrvata poslan je na prisilni rad, a postupno počinju pljačke, zlostavljanje, palež kuća i ubojstva.

Sudeći prema zaplijenjenim dokumentima vojske pobunjenih Srba, neki od zločina počinjeni su na uistinu okrutan način; starci su bacani u bunar ili sakaćeni.

 

Iako su zapovjednici srpske vojske Krajine upozoravali potčinjene da se takvim zločinima mora stati na kraj, teror nad Hrvatima nisu mogle zaustaviti njihove jalove zapovijedi, a još manje neučinkovite snage UNPROFORA. Stoga, Hrvatima nije preostalo drugo nego da pokušaju spasiti život, te su izbjegli na slobodna područja.

 

Posredovanjem Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice i Vlade RH organizirano je nekoliko prelazaka skupina hrvatskih civila. Za prognane s područja Drniša, Obrovca, Benkovca i Knina organiziran je prihvat u Otočcu. Prvi konvoj, s 375 civila, prihvaćen je 17. veljače, a potom 17. ožujka pristižu još 194 izbjeglice i napokon je 18. ožujka stigla skupina od 194 prognanih Hrvata.

 

Pod pritiskom UN-a, pobunjeničke vlasti privele su tek pokojeg počinitelja, no oni su vrlo brzo pušteni, a zapravo za zločine počinjene nad hrvatskim civilima tijekom 1993. godine nitko nikada nije kazneno odgovarao.

 

Oluja

 Foto: croatia.eu

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 431 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com