Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Snaga i čast
OSNOVAN HOS (25.6.1991.)
 

HOS

 

Piše: Tomislav Šulj

 

Unatoč etiketama za ekstremizam, niti jedan od više tisuća pripadnika HOS-a nije optužen za ratni zločin 

 

U začecima velikosrpske agresije na Hrvatsku 25. lipnja 1991. godine ustrojene su Hrvatske Obrambene Snage (HOS) kao vojno krilo Hrvatske stranke prava.

 

Čelnik HSP-a, Dobroslav Paraga ujedno je bio vrhovni zapovjednik, a dužnost načelnika Glavnog stožera obnašao je Ante Paradžik.

...

Jedini kriterij za ulazak u HOS isključivo je bila dragovoljnost.

Unatoč etiketi radikalnosti koja ih je cijelo vrijeme pratila, stranačka i nacionalna pripadnost nije bila bitna. Naprotiv, pripadnici drugih nacionalnosti, Hrvati iz emigracije i velik broj stranih dragovoljaca bojevali su u HOS-u.

 

 

Svjesni kako je rat neizbježan, čelnici HOS-a mnogo prije izbijanja sukoba pripremali su obranu

U suradnji sa slovenskom policijom na Žumberku je organiziran jedan od prvih kampova za vojnu obuku. HOS-ovci su od početka djelovali na svim kriznim bojišnicama. Posebno su se istaknuli u obrani Vukovara, ali i cijele Slavonije, Dubrovnika, Banovine, poslije Livna i Bosanske Posavine, potom Mostara i drugih dijelova Hercegovine.

 HOS

 

Ubojstvo zapovjednika HOS-a Ante Paradžika u rujnu 1991. zaoštrilo je ionako visoke tenzije između čelnih ljudi HSP-a i stranke na vlasti, HDZ-a. U ozračju nepovjerenja početkom 1992. vršen je pritisak da se ukine HOS čiji su se pripadnici uključili u redove Hrvatske vojske ili pak dragovoljno pošli braniti Bosnu i Hercegovinu.

Unatoč optužbama za ekstremizam, valja naglasiti kako su ratovali časno i niti jedan od više tisuća pripadnika HOS-a nije osuđen za ratni zločin. Iako su mnogi HOS-ovci zbog ranjavanja postali teški invalidi i položili život za slobodu Hrvatske, njihov status zbog političkog neslaganja, ponajprije s čelnikom hrvatskih tajnih službi, Josipom Manolićem, bio je i poslije rata poražavajući.

Tek 1996. HOS je službeno priznat, a tek 2004. Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, HOS-ovci su priznati kao punopravni branitelji i dio Oružanih snaga RH.

Zanimljivo, jedina postrojba koja je zadržala ime i oznake HOS-a bila je IX. bojna Rafael vitez Boban uklopljena u 114. brigadu HV-a.

 

 

Poginuli iz postrojbi HOS-a još uvijek čekaju spomen obilježja, a nakon trga u Zagrebu jedino se grad Split 2014. podizanjem spomenika IX. bojni HOS-a na dostojan način odužio postrojbi čijih je 46 pripadnika položilo život za obranu Domovine.

 

HOS

 

 

Oluja

 Foto:  1. UCM, 2. i 3. hsp.hr

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 491 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com