Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Patricia Wald: Slabašan slučaj na nevjerodostojnim svjedocima
'Ahmićka skupina' - prva kontroverzna presuda Haaškog suda optuženim Hrvatima (14.1.2000.)
 

Haag

 

Piše: Tomislav Šulj

 

Najava za čitav niz suđenja sa sličnim ishodima

 

14. siječnja 2000. Haaški sud donio je prvu presudu Hrvatima optuženima za ratne zločine počinjene na prostorima bivše Jugoslavije.

 

Za progon Muslimana i zločine počinjene u napadu na selo Ahmići petorica pripadnika HVO-a osuđeni su na drastične kazne zatvora, dok je Dragan Papić trenutno pušten na slobodu.

...

Najvećom kaznom od 25 godina zatvora kažnjen je Vladimir Šantić. Dragan Josipović dobio je 15, braća Zoran i Mirjan Kupreškić dobili su po 10 i 8 godina, te njihov bratić Vlatko Kupreškić osuđen je na 6 godina zatvora.

 

Ova odluka karakterizirala je svu nedosljednost ustroja Haaškog suda

Osnovan sa skromnim budžetom i sastavljen krajnje šarolikom ekipom uglavnom od pravnika bez iskustava u kaznenim postupcima, Haaški sud pokazao se već od ovog slučaja kao institucija čije su odluke političkog karaktera mnogo više nego što su u svrhu pravednih presuda.

Upada u oči što prva optužba za udruženi zločinački pothvat  nije bila podignuta ni za zločine koje su Sbi počinili u agresiji na Hrvatsku ili Bosnu i Hercegovinu već upravo ovaj, protiv Hrvata za napad na Ahmiće.

 

Prvi čovjek suda, Talijan Antonio Caesse, ugledni profesor međunarodnog prava, bio je predsjedajući sudac raspravnog vijeća, iako dotad nikad nije bio sudac ni u jednom kaznenom postupku.

 

Optužbe su se tijekom suđenja, a posebno prema braći Kupreškić, muzikolozima iz Lašvanske doline, pokazale kontroverznima i poduprte sumnjivim svjedocima, no Richard Goldstone, glavni tužitelj nije posustajao u optužbama za najteže zločine.

 

 

Dvije godine kasnije renomirana američka sutkinja Patricia Wald u potpunosti je srušila većinu odluka prvostupanjske presude ustanovivši da je sudsko vijeće kritično pogriješilo u izvođenju zaključaka, a tužitelju predbacivši zato što je „izgradio slabašan slučaj na nevjerodostojnim svjedocima“.

Odlukom Žalbenog vijeća, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić u potpunosti su oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu.

Šantiću, koji je priznao krivnju, kazna je smanjena s 25 na 18, a Josipoviću s 15 na 12 iako je osuđen na temelju iskaza samo jedne svjedokinje.

 

 

Kontroverzne presude „ahmićkoj skupini“ bile su najava za čitav niz suđenja sa sličnim ishodima u kojima su bili optuženi hrvatski zapovjednici.

 

 

Oluja

 Foto:  1. Twitter

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 444 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com