Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Tripalo: Nastavak hrvatskog proljeća iz 1971., ali u novim, boljim uvjetima i s idejama i ljudima primjerenim današnjem vremenu
KOALICIJA NARODNOG SPORAZUMA - kampanja za prve demokratske izbore u Hrvatskoj (17.3.1990.)
 

Koalicija narodnog sporazuma

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Velikim zborom u zagrebačkoj dvorani Cibona, 17. ožujka 1990. Koalicija narodnog sporazuma započela je predizbornu kampanju za prve demokratske izbore u Hrvatskoj.

 

U vrlo dostojanstvenoj atmosferi dupkom pune Cibone Miko Tripalo izjavio je „da je to nastavak hrvatskog proljeća iz 1971., ali u novim, boljim uvjetima i s idejama i ljudima primjerenim današnjem vremenu“.

...

Upravo su Tripalo, Savka Dabčević-Kučar, Ivan Supek i drugi komunistički disidenti iz doba hrvatskog proljeća, kao vanstranački autoriteti činili temeljnu snagu Koalicije koju su činile četiri stranake: Socijal-demokratska stranka Hrvatske, Hrvatska liberalna stranka, Hrvatska demokratska stranka i Hrvatska kršćanska demokratska stranka.

Bilo je uočljivo da KNS okuplja stranke različitih profila; demokršćanski i desno orijentirane HDS i HKDS, odnosno liberale iz HSLS-a i lijevo orijentirani SDSH, kao i manje regionalne organizacije i nezavisne kandidate.

Već zbog zamjetljive razlike u dinamici ustrojavanja i početka javnog djelovanja spram glavnog političkog konkurenta, Hrvatske demokratske zajednice, moglo se pretpostaviti da unatoč iznimnom potencijalu, Koalicija neće doživjeti očekivani uspjeh na izborima.

 

Važnost udruživanja u Koaliciju i silovit polet HDZ-a doveo je do toga da su između ta dva pokreta tijekom predizborne kampanje izbijale određene nesnošljivosti.

Ipak, nedovoljno jasna poruka koji su politički ciljevi, nedefinirano stajalište o problemu sve očitije prijetnje velikosrpske politike, nedovoljna aktivnost na terenu rezultirali su neuspjehom KNS-a, odnosno velikom pobjedom HDZ-a koji je upravo izravnim porukama i velikim angažmanom stekao apsolutnu podršku birača.

U prvom izbornom krugu HDZ je dobio 42, reformirani komunisti 25, a KNS 14 posto glasova.

Koalicija je na kraju osvojila relativno malen broj saborskih mandata, njih 21.

Zbog izbornog neuspjeha i različitosti stranačkih svjetonazora i vizija vođa pokreta, Koalicija narodnog sporazuma se ubrzo raspala.

 

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 373 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com