Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Kriminalac od rane mladosti
29.11.1990.: Uhićen Arkan
 

Uhićenje Arkana

 

U noći 29. studenog 1990. u ruke hrvatske policije pao je Željko Ražnatović–Arkan.

 

Uhićen je kod Dvora na Uni tijekom, kako se tvrdilo, rutinske policijske kontrole prometa na području pobunom zahvaćene Banije.

...

U automobilu beogradske registracije uz Arkana su uhićeni Dušan Bandić i Zoran Stevanović, oba iz Beograda, te Dušan Carić iz Dvora na Uni.

Svi su bili su naoružani automatskim oružjem i bombama. Prema njihovu iskazu, vraćali su se sa sastanka takozvanog Ratnog vijeća iz sela Golubić nadomak Knina, gdje se organizirala oružana pobuna, a poslije je osnovan zloglasni centar za obuku paravojnih postrojbi.

 

 

ArkanArkan, sin visokog oficira JNA, još od mladosti ogreznuo je u kriminal. Emigriravši s teškim pljačkama, ubojstvima i bjegovima iz zatvora nastavio je i diljem zapadne Europe. Početkom osamdesetih godina vratio se u Jugoslaviju i nastavio s kriminalom, a iz zatvora su ga izvlačile tajne službe za koje je u emigraciji obavljao prljave poslove.

Uoči raspada države, Arkan je nakratko ujedinio Delije, navijače Crvene zvezde, što je zapravo bio paravan za regrutiranje u Srpsku dobrovoljačku gardu. Unatoč zloglasnom dosjeu i međunarodnim tjeralicama Arkan i ostali teroristi pušteni su na slobodu nakon više od pola godine provedene u zatvoru.

Taj, do danas nerazjašnjeni potez uz koji se najčešće vežu aktivnosti tajnih službi, pokazao se katastrofalnim jer Arkan je predvodio srpske dobrovoljce u brojnim zločinima na ratom zahvaćenim prostorima bivše Jugoslavije.

 

 

No, poput velikosrpske agresije, i priče ratnih zločinaca uhićenih u studenom 1990. završile su neslavno. Major Srpske dobrovoljačke garde Zoran Stevanović ustrijeljen je u mafijaškom obračunu 1997., a 2000. na isti način ubijen je njegov zapovjednik, ratni zločinac, Željko Ražnatović – Arkan.

 

Oluja

 Foto: 1. i 2. UCM

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 424 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com