Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
PRESS

 PRENOSIMO

Republika Hrvatska sada ima 26 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

'Brački varenik' dobio oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla

 
Brački varenik

 

PRESS

 

 

Europska komisija objavila je u utorak da je odobren upis Bračkog varenika u popis proizvoda sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla.


Brački varenik je proizvod koji se koristi kao dodatak jelima, a dobiva se ukuhavanjem ocijeđenog soka svježeg ili prosušenog grožđa dok se njegov volumen ne smanji na približno trećinu početnog volumena. Proizvodi se od autohtonih sorti vinove loze i to od crnih sorti Babića, Crljenka kaštelanskog, Plavca malog i od bijele sorte Maraštine.

...

Brački varenik je slatka, viskozna tekućina medne arome, blago izraženog okusa i mirisa na grožđe i srednje izraženog okusa na karamel. Može biti od tamno crvene do tamno smeđe boje, ako se radi od crnih sorti grožđa, odnosno tamno žute do svijetlo smeđe boje ako se radi od bijele sorte grožđa.

Varenik je hrvatsko ime za ono što Francuzi zovu vin cuit, a Talijani mosto cotto. Neki pak kažu  mast od mošta. Zapravo, moglo bi ga se smatrati samim "srcem grožđa". Bio je poznat još u doba Starog Rima pod nazivom sapa, od latinskog sapum.

Ta gusta, vrlo slatka tekućina razrijeđena se davala se djeci i bolesnicima, svima koji su morali brzo obnoviti snagu. Ona je baza i za najfiniji vinski ocat - aceto balsamico, a ponekad i za prošek iako ne sadrži ni malo alkohola.

Sve faze proizvodnje Bračkog varenika odvijaju se isključivo na području otoka Brača i to u periodu od početka rujna do kraja listopada proizvodne sezone tj. iste godine.Proizvodnja duga više od 15 sati

Brački varenik ima status vrhunskog začina kojemu je prijetila opasnost da padne u zaborav. Za njegovu proizvodnju treba puno strpljenja jer se mošt dugo iskuhava, više od 15 sati. To je energetski koncentrat s visokim udjelom šećera i prirodnim multivitaminima i multimineralima.


Registriranjem naziva kao oznake zemljopisnog podrijetla naziv proizvoda dobiva zaštitu jednakovrijednu pravu intelektualnog vlasništva za proizvode određenog zemljopisnog podrijetla koji na temelju svojeg podrijetla imaju posebna svojstva ili ugled.

Registracijom naziva proizvod se štiti od zlouporabe, oponašanja ili aludiranja na njegov naziv. Na taj se način povećava i tržišna vrijednost proizvoda gospodarskih subjekata jer se jamči njihova posebnost u odnosu na druge slične proizvode ili prehrambene proizvode.

Republika Hrvatska sada ima 26 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Uz naziv „Brački varenik“ registrirani su: Krčki pršut, Ekstra djevičanskog maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinski kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istarski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir i Bjelovarski kvargl.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

  

 

 

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

 

Prenosimo

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 334 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com