Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

Odveli ga na Ovčaru: Sandra ima ideju kako doći do informacija o nestalima
‘NIKADA NEĆU PRESTATI TRAŽITI SVOGA OCA!’
 
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

Danas se u Vukovaru obilježava Dan sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu i Međunarodni dan nestalih osoba. Jedna od onih koja će na ovaj dan posebno intenzivno razmišljati o svome pokojnom ocu Borisu je Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata.

 

Majku silovali, oca odveli…

Boris Rapčak je 30. rujna 1991. izašao iz obiteljske kuće u Sotinu i otišao je na farmu Jakobovac, nedaleko od Ovčare. Ubrzo nakon toga, u Sotin su nahrupili četnici i zarobili obitelj Rapčak uključujući i tada dvogodišnju Sandru. Majku su joj, kaže, dva dana silovali i sve su to preživjeli, no oca od tada nije vidjela:

“Izveli su ga iz kuće u kojoj je bio, pretukli i odvezli u smjeru Ovčare. Za njega više nitko nije čuo. Posljednjih sam godina pokušavala svašta, pričala s bivšim susjedima Srbima, ali nitko mi ništa ne želi reći. Jedino su mi potvrdili da su ga ubili.”

 

Bol koja ne prestaje

“Danas mi se, kao i svakoga drugog dana, miješaju osjećaji. Od tuge, pa do ljutnje. Najviše prevladava tuga, ali i osjećaj velike nepravde”.

Zašto osjeća nepravdu, naša sugovornica objašnjava ovako:

“Prvenstveno jer mnogi zločinci i danas slobodno šeću, a naših najmilijih nema. Mnoge još uvijek tražimo, a za sve te zločine skoro nitko nije odgovarao. Iako nakon 31. godinu više nije ni važno hoće li tko odgovarati, nama koji tragamo za svojim članovima obitelji je najbitnije pronaći njihove posmrtne ostatke i dostojno ih pokopati. Duši bi sigurno bilo lakše”, kaže Sandra i dodaje kako nikada neće odustati od potrage za ocem, ali i kako bi voljela da ljudi oko nje imaju više empatije za njezinu bol i bol svih onih koji nemaju nikakve informacije o nestalim članovima obitelji.

 

“Ministarstvo branitelja radi dobar posao, ali ima još načina”

“Osjećajem bol koja nikad ne prolazi i svake godine je sve jača. Vjerujem da nadležno ministarstvo ulaže napore u traženje nestalih osoba, iako uvijek može biti bolje. Nama je ponekad najlakše tražiti krivca u našim institucijama, međutim moramo biti svjesni da su informacije o nestalima u Republici Srbiji i među Srbima u Hrvatskoj jer su neko od njih i sami svjedočili strašnim zločinima. Hrvatska sigurno ima određene ‘instrumente’ u svojim rukama kojima može i mora jače pritisnuti vlasti Srbije, a jedan od njih je spriječiti ulazak Srbije u EU dok ne dostavi potrebne informacije. Također, puno više trebamo raditi na podizanju optužnica za ratne zločine jer je to jedan od načina kako pritisnuti zločince da daju informacije o nestalima obzirom da je i njima u interesu smanjiti vlastitu kaznu”, smatra Sandra Rapčak.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. scrshot Dnevno.hr

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Vezani naslovi

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 205 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com