Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

SVJEDOČANSTVA HRVATSKIH BOJOVNIKA
"Dražen Horvat bio je pozitiva ratnih događaja; imao je osmijeh za sve, a ponajviše za čovjeka"
DRAŽEN HORVAT:  Da barem mogu iz svoje strojnice ispaljivati cvijeće na neprijatelja

Dražen Horvat

 

Ratovi: Svjedočanstva hrvatskih bojovnika

 

Dani kada je mladost imala samo pušku u ruci i krunicu oko vrata

 

 

 

„Poznavati Dražena Horvat znači biti bogat životom jer je toliko zračio pozitivnošću, dobrotom i mnogim, mnogim vrlinama“, prva je rečenica Ivice Šafarića – Ninje u intervjuu u kojem mi je ispričao ratni put Dražena Horvata.

 

Sjeća ga se svaki dan, a na pomisao o njemu drugačije nego obično mu zaigra srce. S razlogom. Bili su veliki prijatelji. Dražen je bio neopisivo dobar čovjek.  I ne priča Ninja o njemu toliko lijepo samo jer ga više nema. Već dugo ga nema. Ali stvarno je čast poznavati takvog čovjeka. Rijetki su tako voljeli život. Voljeli ljude. Voljeli širiti osmijeh.  

...

Ivica nam je ispričao same početke ratnog puta Dražena Horvata. No, nažalost i kraj njegovog života.

 

Na pitanje kakav je bio Dražen, Ivica nije rekao mnogo, ali rekao je sasvim dovoljno.

 

"Dražen je dolazio iz malog podravskog mjesta Kozarevca. Kako se kaže… ''mrava ne bi zgazio'', a opet je među prvima otišao dragovoljno se prijaviti za sudjelovanje u obrani naše Domovine. Ne moram puno govoriti. On je nakon mnogih teških situacija u ratu, gledanja na ranjene suborce, kako ginu, umiru od prevelikih ozljeda… jednom prilikom na neprijateljskim položajima, tijekom same akcije izjavio: 'Da barem mogu iz svoje strojnice ispaljivati cvijeće na neprijatelja'.

Baš u to vrijeme je i zavolio djevojku. I znao je da ljubav ne bira. Jer baš u to vrijeme kad se u ratu borio za svoju Domovinu, on je zavolio djevojku pravoslavne vjere. Nije mu bilo važno tko si, od kuda dolaziš ili kako izgledaš. Bilo mu je važno da si čovjek."

 

Dražen Horvat

 

Kada je Dražen otišao u rat? Na kojim položajima je bio i kako završava njegov ratni put?

 

„Kao mladić sa 21. godinom dragovoljno se prijavljuje u policijsku stanicu Đurđevac početkom 1991. godine. U travnju odlazi u Vinicu na obuku  i postaje pripadnik Jedinice za posebnu namjenu.

Ubrzo sa postrojbom odlazi na prvi teren u Erdut gdje sa svojim suborcima osigurava lokalna naselja i osigurava Državnu granicu. Dana 2. svibnja 1991. godine ima prvo vatreno krštenje napadom neprijatelja na policajce u Borovom selu.

Neugodan osjećaj zbog prvih fijuka metaka Dražena nije pokolebao. Sa svojim osmijehom kojeg je uvijek nosio sa sobom,  nastavio je s postrojbom braniti i stvarati našu Domovinu.

Povratkom u Zagreb Draženovu postrojbu smještaju u bazu Trstenik gdje mu nude potpisati ugovor u sastav ZNG. Ne dvoumeći se potpisuje i postaje pripadnik 1. pb, 2. gardijske brigade. Ubrzo tu istu  postrojbu  upućuje se na teren u  Ljubovo.

U svim standardnim zadaćama odbijanja neprijateljskog napada na njegovu bazu sudjeluje aktivno i borbeno. Ubrzo poslije napada pomaže suborcima koji su upali u zasjedu. Neprijatelj nanosi prve smrtno stradale i ranjene bojovnike. Dolaskom u bazu Trstenik  ubrzo ga upućuju na Banijsko ratište, u mjesto Viduševac. Savjesno i odgovorno obavlja sve date zadaće, ali kada je bilo potrebe javljao se za sve dobrovoljne akcije. Na svim terenima pokazuje svoju borbenost i dobrotu te savjesno i profesionalno obavlja  sve date zapovjedi.

Osiguravajući i braneći grad Petrinju stječe sve veće povjerenje zapovjednika gdje mu dodjeljuju dužnost zapovjednika desetine. Padom Petrinje po zapovjedi odlazi na osiguranje civila i Hrvatskih bojovnika na most Pokupsko.

 

Dražen Horvat

 

 

Početkom listopada odlazi na teren Dumače gdje izviđanjem njegova 1.ps zauzima položaje u selu Farkašić. U toj veličanstvenoj obrani Dražen daje veliki doprinos. Drugog dana nakon napada radi se protunapad Draženove postrojbe s velikim i pozitivnim učincima.

Već 22. listopada 1991. godine kreće se u napad na neprijateljske položaje. Tijekom dana oslobađa se nekoliko hrvatskih sela.  U večernjim satima Dražen sa svojom postrojbom približava se neprijatelju na nekoliko metara.

 

 

Bio je to žestoki okršaj. I tužan, također. Neprijateljska ručna bomba i metci usmrćuju i gase jedan mlad život. Taj dan bio je poguban za mog velikog prijatelja.

Tog prokletog dana poginuo je Dražen Horvat."

 

Odlaskom Dražena,  njegova postrojba, ali i cijela Hrvatska gubi jednog malog, no velikog čovjeka koji je pokazao što znači voljeti Domovinu.

 

Dražen Horvat

 

 

foto: DPCM

 

Svjedočanstva hrvatskih bojovnika

 

 

 

Autor: Lorena Tulić

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Svjedočanstva hrvatskih bojovnika

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 296 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com