Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

ZDRAVLJE

DOKTORI SAVJETUJU
Simptomi koji mogu upućivati na bolest
Analiza stolice
 
Gastroenterolog Bruno Škurla

 

Piše: dr.med. Bruno Škurla, gastroenterolog

 

Izgled i učestalost stolice mogu otkriti što se zapravo odvija u tijelu

 

Prehrana, tjelesna aktivnost, unos tekućine, životni ritam, stres i korištenje lijekova utječu na to koliko često obavljate veliku nuždu.

 

Iako se razlikuju od čovjeka do čovjeka, izgled i učestalost stolice mogu otkriti što se zapravo odvija u tijelu.

...

Kad je riječ o analizi stolice, nekoliko je simptoma koji mogu upućivati na bolest te signalizirati potrebu daljnjih pretraga, a to su naizmjenična razdoblja opstipacije (zatvora) i dijareje (proljeva), prisutnost stranih primjesa poput sluzi ili krvi te crna, katranasta stolica koja predstavlja krvarenje u želucu, odnosno u gornjem dijelu probavnog sustava.

S druge strane, problemi napuhavanja, tvrde ili tanko kalibrirane stolice te one u komadićima nisu bolest, nego funkcionalne smetnje koje predstavljaju ‘boljku sadašnjice’. Promjer ili širina (kalibar) stolice vrlo rijetko upućuje na tešku bolest.

On u 99 posto slučajeva označava simptome iritabilnoga kolona, odnosno nervoznoga debelog crijeva, koji se mogu manifestirati zatvorom, dijarejom, grčevima, osjećajem napuhanosti te velikim opadanjem kvalitete života čovjeka.

 

Dijareja (proljev) označava pojačanu peristaltiku crijeva te se može pojaviti kao posljedica stresa. Kad stres nestane, simptomi se smire, no ako potraju, poželjno je obaviti pretrage. No uzroci proljevaste stolice mogu biti višestruki - one mogu biti posljedica infekcija, alergija, i tolerancije pojedinih vrsta hrane, funkcionalnih smetnji, parazitnih, upalnih ili tumorskih bolesti. Oko devedeset posto ljudi koji dolaze na liječenje ima teškoće sa stolicom koja se na neki način promijenila u odnosu na prije. Također, sve je češće riječ o mlađoj populaciji - pretežno djevojkama u pubertetu koje po sedam-deset dana ne mogu regulirati probavu, što je posljedica štetnih dijeta i opterećenosti izgledom.

Stolica u komadićima upućuje na crijeva koja zbog nedostatka vlakana iz hrane ne uspijevaju formirati voluminoznu stolicu normalne konzistencije.

Čišćenje crijeva klistirom i kolonirigacijom smatram nestručnim pomodarstvom. Dovoljno je promijeniti dijetalne navike, tj. povećati unos biljne hrane i tekućine, te svakako pojačati tjelesnu aktivnost.

 

Klasifikacija poremećaja probave

 

Tip 1

Stolica u tvrdim komadićima najčešće je odraz prehrane siromašne vlaknima, a upućuje na to da je stolica predugo stajala u debelom crijevu. Treba povećati unos vlakana koja pospješuju probavu.

Tip 2

Voluminozna, no grudičasta stolica najčešće upućuje na opstipaciju i dehidraciju. Važno je uravnotežiti prehranu biljnim vlaknima, pojačati tjelesnu aktivnost i unos tekućine (najbolje obične vode).

Tip 3

Voluminozne stolice s pukotinama po površini smatraju se normalnima i zdravima. Povećani unos tekućine omekšat će stolicu i ukloniti nabore. (Idealna je stolica srednje konzistencije - nije ni pretvrda ni premekana).

Tip 4

Meku, tanko kalibriranu stolicu britanski liječnici također smatraju zdravom. Tvrde da bi u idealnom slučaju svaki dan trebalo imati jednu-dvije stolice srednje konzistencije.

Tip 5

Iako može upućivati na potrebu pročišćavanja crijeva tekućinom i zdravijom prehranom, stolica u mekim komadićima smatra se već blagom dijarejom te može biti i znak bolesti crijeva, ističu britanski stručnjaci.

Tip 6

Pahuljasta stolica neravnih rubova nagovještava dijareju, tj. proljev te često upućuje na nužnost promjene životnih navika.

Tip 7

Vodenasta stolica provela je najmanje vremena u crijevima, odnosno prebrzo je prošla kroz probavni trakt. Prerijetka je, prezasićena vodom i simptom je proljeva. Potraje li predugo, zahtijeva liječničku dijagnostiku.

 

 

Izbjegavajte prženu hranu i suhomesnate proizvode

Za zdravlje crijeva važno je izbjegavati prženu hranu i suhomesnate proizvode, smanjiti unos kravljeg mlijeka te povećati unos fermentiranih proizvoda.


Poželjno bi bilo imati jednu-dvije stolice na dan koje su srednje konzistencije, odnosno da nisu ni pretvrde ni premekane. To bi bilo optimalno, no danas je nemoguće težiti tome. Dijetetičari napominju da je čišćenje debelog crijeva najbolji početak detoksikacije organizma. Idealan je izbor kura sa sjemenkama lana i/ili integralnom otopinom fukusa. Ona je korisna i protiv zatvora, celulita te pretilosti.

Svakodnevnim unošenjem probiotika, ali i prebiotika te fermentiranim mliječnim proizvodima uravnotežuje se crijevna mikroflora važna za imunitet s obzirom na to da je čak 60% stanica imunološkog sustava smješteno u crijevima. Probiotici smanjuju napuhanost i olakšavaju ostale probavne tegobe. Magnezij je nužan za zdravlje crijeva jer smanjuje rizik od karcinoma debelog crijeva.


U našoj populaciji, populaciji ratnih veterana to nije tema o kojoj se baš razgovora svakodnevno. Prisjećajući se devedesetih ne bih rekao da je problem neredovite stolice bio baš dominantan. Unatoč teškim uvjetima u kojima smo boravili veliko je postignuće što smo izbjegli masovne infekcije karakterizirane teškim proljevima. Sad, u ovoj dobi, kada se govori o pražnjenju crijeva reći ćemo bolje tri puta u jedan dan nego jednom u tri dana.

 

Poruka za kraj

 

U slučaju nagle promjene ritma pražnjenja debelog crijeva, pojave krvi ili sluzi u stolici, podatka o bliskom članu obitelji koji je bolovao od tumora debelog crijeva javite se svom gastroenterologu, a za populaciju 'Gromova' sam to ja!

 

Foto: 1. UCM

 

Škurla

 

 

 

 

Autor: dr.med. Bruno Škurla, gastroenterolog

 

Bruno Škurla

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 304 gostiju i nema članova online

A- A A+
U kriznom je vremenu najvažnije imati:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com