ZDRAVLJE
ZDRAVLJE | Ljekovito bilje
Luk drobnjak dokazano ima antibakterijsko, antivirusno i antigljivično djelovanje te dokazano smanjuje proizvodnju kolesterola.
Prema zapisima iz 3000. g. pr. Kr., u Kini se luk drobnjak još tada rabio kao začin, a u Europu ga donosi Marko Polo.
Biljka koja je većini poznata kao vlasac u pučkoj se medicini rabi kod: bolesti krvi i krvnih žila, pročišćava krv i cijeli organizam, protiv visokog tlaka, slabe cirkulacije, raznih krvarenja, kolesterola, kod bolesti probavnog sustava – slabog apetita, sprečava nadimanje, uništava parazite i nametnike, protuotrov je kod trovanja hranom, koristan je kod tegoba s pražnjenjem crijeva...
Također, pomaže kod bolesti mokraćnog sustava – pojačava mokrenje, kod infekcija, skorbuta, bolnih sunčevih opeklina, bolesti srca, bolesti pluća – kašlja i prehlade, bolova u grlu, lošeg daha, začepljenih nosnih kanala, gihta, alkoholizma, Alzheimerove bolesti, svih navedenih oboljenja u terapiji prehranom, kod slabosti tjelesnih funkcija koje stimulira na rad, kod uboda insekta (oblog).
Na temelju znanstvenih istraživanja luk drobnjak uvršten je u namirnice koje štite od oksidativnog stresa, karcinoma pluća i usne šupljine. Alicin ima jako antibakterijsko djelovanje te se rabi kao lokalni dezinficijens i fungicid, ali je manje učinkovit u odnosu na bijeli luk i luk.
Laboratorijska istraživanja alicina potvrđuju da smanjuje proizvodnju kolesterola i krutost krvnih žila te dovodi do smanjenja krvnog tlaka, blokira formiranje ugrušaka te smanjuje rizik od bolesti arterija i periferne vaskularne bolesti.
RECEPT
NAMAZ PESTO (za doručak ili predjelo)
- 250 g svježeg sira, 250 g luka drobnjaka, 100 g oguljenih koštica bundeve, 50 g sjemenki pinije, 1 žlica maslinova ulja, po želji sol.
Priprema: sastojke usitnimo i mikserom sameljemo te ih pomiješamo.
Foto: 1. UCM
Autor: UCM
Izvor: domivrt.vecernji.hr