ZDRAVLJE
ZDRAVLJE | Ljekovito bilje
...
Iako se često veže uz talijansku kuhinju, rajčica potječe sa zapadne strane Južne Amerike, s prostora današnje Kolumbije, Ekvadora, Perua i Čilea. Vjeruje se da je prva uzgajana rajčica više sličila današnjim cherry rajčicama nego sad zastupljenijim, većim vrstama. U Europu ju donose španjolski kolonizatori oko 1500. godine. Danas se rajčica kao hrana koristi širom svijeta – godišnje se proizvede oko 130 milijuna tona. Najveći proizvođači su Kina i Sjedinjene Američke Države.
Rajčica je namirnica bogata antioksidansima. Od uobičajenih antioksidansa zastupljeni su vitamini C, E i beta-karoten (prekursor vitamina A), a od minerala vrijedi spomenuti kalij i mangan. Od fitotvari su najzastupljeniji flavononi, flavonoli i karotenoidi u koje se svrstava i najpoznatiji fitonutrijent rajčice – likopen.
Zajedničko djelovanje likopena i vitamina C i E
Najznačajniji pozitivan učinak na zdravlje rajčica ostvaruje na području smanjenja rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Na zdravlje krvožilnog sustava rajčica djeluje dvojako – antioksidativno i regulacijom masnoća u krvi.
Iako je najpoznatiji i najkorisniji fitonutrijent i antioksidant iz rajčice karotenoid likopen, uz njega je važno spomenuti i vitamine C i E. Te tvari zajedničkim djelovanjem smanjuju rizik peroksidacije lipida u krvi, odnosno procesa u kojem kisik oštećuje lipide prisutne u staničnim membranama krvnih žila ili lipide koji su prisutni u krvi. To je prirodan proces, a problemi nastaju u slučaju kronične i/ili prekomjerne peroksidacije lipida, pri čemu se povećava rizik nastanka aterosklerotskih promjena.
Istraživanja su dokazala i pozitivan učinak rajčice na regulaciju masnoća u krvi – smanjenje ukupnog kolesterola, lošeg LDL kolesterola i triglicerida u krvi.
Znanstvenici sve više istražuju pozitivno djelovanje rajčice na zdravlje kostiju. Iako su istraživanja na tom području u začetku, likopen najvjerojatnije ima važnu ulogu u zaštiti kostiju od oksidativnih oštećenja. U istu kategoriju nedovoljno istraženih učinaka rajčice na zdravlje svrstava se i antikancerogeno djelovanje. Takvo djelovanje nije iznenađujuće s obzirom na odlična antioksidativna svojstva kakva posjeduje rajčica, pogotovo kada im se pridodaju i antiupalna svojstva. Nastanak mnogih karcinoma počinje kroničnim oksidativnim oštećenjima i kroničnim upalnim procesima. Zbog toga svaka namirnica s izraženim antioksidativnim i antiupalnim svojstvima ima i potencijalno antikancerogeno djelovanje.
100 g svježe rajčice prosječno sadrži:
26 kalorija | 20 mg vitamina C |
93 g vode | 360 µg vitamina A (β-karoten) |
1 g proteina | 8 µg vitamina K |
0,2 g masti | 0,1 mg vitamina B6 |
5,1 g ugljikohidrata | 275 mg kalija |
1,4 g vlakana | 0,12 mg mangana |
Rajčica je vrlo popularna i široko zastupljena namirnica. Dostupna je cijele godine, a vrhunac sezone su ljetni mjeseci srpanj i kolovoz kada bogatstvo okusa i sastav nutrijenata najviše dolaze do izražaja. Kao sočna i osvježavajuća namirnica odličan je i preporučljiv dodatak ljetnom jelovniku.
Foto: 1. UCM
Autor: UCM
Izvor: adiva.hr