Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Zdravlje - ljekovito biljeZDRAVLJE

LJEKOVITO BILJE
Prijatelj vena i kapilarnog sustava
Kokotac

Ljekovito bilje - Kokotac

 

U starom vijeku bila je poznata ljekovitost ove biljke, što su je nazivali još i imenima orlov nokat, velika djetelina, ždraljika i žuti kokotac, a rabili su je kao ljekovito sredstvo koje steže, omekšava, tjera znoj i vodu te ublažava bolove.

 

Kokotac je dvogodišnja biljka koja naraste do metar visine, s jakom uglastom golom i dlakavom stabljikom. Listovi su duguljasti, eliptični, na rubovima oštro nazubljeni i trolisnati. Cvjetovi žute boje oblikuju uspravni grozdasti cvat na vrhu grana. Plod je mahuna sa sjemenkama.


Cvate od svibnja do rujna. Aromatičnog je mirisa po medu, gorka i ljuta okusa. Raste na zapuštenim livadama uz rub polja, vinograda, putova, uza zidove i pruge te na zapuštenom zemljištu. Sabire se cijela biljka u cvatu ili samo cvjetni vrhovi te se odmah svježi usitne i suše na toplom i prozračnom mjestu u sjeni. Za vrijeme sušenja razvija se aroma biljke te suha biljka lijepo miriše. Listovi za sušenje mogu se brati i nakon cvatnje.
Truli kokotac sadrži dikumoral koji izaziva krvarenje te se ne smije rabiti ni u kojem obliku.

Znanstvena istraživanja (Melilotus officinalis, Melilotus albus – bijeli kokotac) potvrđuju djelovanje kokotca na središnji živčani sustav, u kojem izaziva umirujuće i narkotičko djelovanje; regenerira stanice jetre, djeluje na koštanu srž, sudjeluje u stvaranju leukocita, poboljšava opće stanje bolesnika nakon radioaktivnog zračenja, djeluje na unutrašnji dio krvnih i limfnih sudova i žila.


Zapadna pučka medicina koristi ga u liječenju apscesa, arterioskleroze, bolesti očiju, embolije, gastritisa, hemoroida, kožnih bolesti, krvarenja, kašlja, rana, respiratornoh katara, traheitisa, upale usta, grla, jednjaka, upale crijeva, vaskularnih bolesti, varikoznih vena, a koristi se i za izradu flastera, cigareta, u kuhanju te u homeopatskom liječenju kod glavobolja, migrena i krvarenja iz nosa.
Kokotac ima svojstvo da steže, omekšava, tjera znoj i vodu, smiruje i ublažuje bol te čisti organizam. Koristi se za vanjsku, a manje za unutarnju uporabu.

 

Toksičnost

Kumarin i kumarinski spojevi uvrštavaju se u kancerogene spojeve pa u većim količinama mogu izazvati jake glavobolje, kolaps ili klijenut živčanog sustava te se danas ova biljka koristi uglavnom za vanjsku uporabu.

 

Kontraindikacije

Kokotac ni u kojem obliku ne bi smjele uzimati osobe sa slabim želucem i jetrom u akutnim stanjima, s problemima žuči te osobe sklone glavoboljama.

 

Ljekovito djelovanje kokotca

Kombinacija unutarnje i vanjske uporabe kokotca prakticira se u liječenju varikoznih vena jer sastojci u kokotcu spriječavaju stvaranje tromba, a primjenjuje se i u:

 • liječenju hemeroida
 • spriječavanju upala
 • vanjskoj uporabi mast od kokotca (za liječenje vena, hemeoroida, i oteklih nogu, a izrađuje se od cvjetova kokotca ili tinkture sa svinjskom masti itd), koja izvrsno djeluje na kapilarni sustav i vene


Unutarnja uporaba – za liječenje

 • kašlja
 • grčeva maternice i crijeva
 • bubrežnih bolesti (pojačava izlučivanje mokraće a ujedno pomaže bubrezima u eliminaciji raznih štetnih mikroba jer djeluje antiseptički, kod otežanog mokrenja, katara bubrega i mjehura, bakterija itd)
 • reumatične glavobolje – migrene
 • arterioskleroze
 • gihta
 • želuca i crijeva (detoksikacija želuca i crijeva, katar želuca i crijeva, raznih nadimanja, nadutost itd)
 • nesanice, nervoznih tenzija, neuralgija i palpitacija jer dobro smiruje

 

Vanjska uporaba – za liječenje:

 • tegoba s očima (upale kapaka – upala sluzikože kapaka, upale očiju, ispiranje čajem od cvjetova kokotca itd; poznata je očna mirišljiva vodica koja se dobiva od cvjetova kokotca)
 • tegoba s uhom (parenje čajem)
 • reumatskih tegoba – bolova (mast)
 • raznih kožnih nečistoća (čireva kod kojih rabimo mast za dozrijevanje čira, kao i kod bolesti kože gljivičnog podrijetla itd)
 • za omekšavanje raznih tvrdih oteklina (emoliens – otečene žlijezde, novotvorine, čirevi : rabimo mast ili stavljamo obloge itd).

 

Zdravlje - ljekovito bilje

 

 Foto: 1. UCM

 

 

Autor: UCM

Izvor: svijetokonas.net

 

Ljekovito bilje

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 172 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com