Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Utemeljitelj moderne astronomske znanosti
24. svibnja 1543. - Umro Nikola Kopernik
 
 
Nikola Kopernik
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

Tijekom cijeloga starog i srednjeg vijeka vrijedila je Ptolomejeva geocentrična teorija koja je smjestila Zemlju u središte svemira, a sve planete, zvijezde i Sunce “osudila” na kretanje oko nje. 

Tek je sredinom 16. stoljeća poljski znanstvenik Nikola Kopernik teorijski „srušio“ naivni geocentrični sustav i zamijenio ga heliocentričnim. Imao je sreću da je 24. svibnja 1543. umro u krevetu, za razliku od mnogih sljedbenika koji su se našli na udaru inkvizicije. 

...

Galileo se pred inkvizicijom morao "pod prisegom odreći, prokleti i zgroziti" svojih znanstvenih saznanja, a Giordano Bruno spaljen je na lomači.

Kopernik je neumorno promatrao nebo, studirao stare znanstvene spise i došao do zaključka da se pojave na nebu mogu mnogo lakše objasniti ako se umjesto Zemlje u središte svemira stavi Sunce. Ta je ideja, doduše, postojala još od antičkih vremena, međutim tek je Kopernik uspio sve pojave svesti na jedinstven logični sustav. Dnevnu vrtnju nebeskog svoda objasnio je okretanjem Zemlje oko Sunca. Odredio je i udaljenost planeta od Sunca, a "nepokretnost" zvijezda na nebu ispravno je protumačio njihovom golemom udaljenošću.

Kopernikova teorija revolucionarno je promijenila čovjekova shvaćanja i stvorila pretpostavke za sljedeća, velika Keplerova i Newtonova otkrića. Međutim Crkva je heliocentričnu teoriju shvatila kao bogohulni udar. Kopernik je, za razliku od mnogih drugih izbjegao zlostavljanje i inkviziciju, ali njegova su djela proglašena heretičkima i zabranjena.

Trebalo je proći dvjesto godina da crkvena vlast prizna svoju pogrešku i prihvati Sunce kao središte planetarnog sustava. Od tog trenutka Kopernik je i službeno priznat kao utemeljitelj moderne astronomske znanosti.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Foto: 1. Izvor

svijet kroz povijest2

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 303 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com