Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Borbe u lipnju 1942. pokazale su da bojni brodovi nisu više glavna udarna snaga velikih mornarica
3. lipnja 1942. - Bitka kod Midwaya
 
 
Bitka za Midway
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

Nakon neuspjeha bitke u Koraljnom moru, Japanci su se u lipnju 1942. odlučili na novu pomorsku ofenzivu u središnjem i sjevernom dijelu Tihog oceana.

 

Njihov glavni cilj bio je strateški važan otok Midway.

...

To je bio dotad po prikupljenim snagama, najkrupniji pothvat japanske ratne mornarice. U smjeru Midwaya i zapadnih Aleuta plovilo je 11 bojnih brodova, osam  nosača zrakoplova i gotovo stotinu drugih brodova. Više od šest stotina  zrakoplova spremno je čekalo akciju na palubama nosača. Amerikanci su, međutim, dešifrirali japanske poruke i saznali za njihove namjere pa su, iako znatno slabiji, odlučili prihvatiti odlučnu bitku s flotom admirala Jamamota. Za obranu Midwaya raspolagali su s tri nosača zrakoplova i nekoliko desetaka krstarica i razarača. 

Japanski zrakoplovi napali su 3. lipnja 1942. Midway prouzročivši teška razaranja i požare. U isto vrijeme, Amerikanci su otkrili japanske nosače i na njih uputili svoje bombardere. Tri golema japanska broda pretvorena su u plamene buktinje koje su se, jedna za drugom, ugasile u morskim dubinama. 
Taj veliki uspjeh Amerikanci su platili sa 67 zrakoplova, ali im je flota ostala netaknuta. Japanski su  zrakoplovi u protunapadu uspjeli izbaciti iz stroja američki nosač Yorktown, ali su i sami u sljedećem napadu izgubili još jedan nosač. Admiral Jamamoto je nakon tih gubitaka naredio povlačenje. Američka flota progonila je protivnike sve do večeri 6. lipnja i u zračnim napadima potopila veliku krstaricu Mikuma. 

Iako su Japanci idućih dana uspjeli osvojiti neka otočja u Aleutima, njihov poraz bio je očit. Bitka kod Midwaya bila je prekretnica rata na Tihom oceanu. 

Borbe u lipnju 1942. pokazale su još uvjerljivije nego bitka na Koraljnom moru da bojni brodovi nisu više glavna udarna snaga velikih mornarica. Protivnici u pacifičkom ratu orijentirali su se nakon toga na intenzivniju izgradnju nosača zrakoplova, ali u toj su industrijskoj bitci Japanci pretrpjeli daleko teži poraz od onog kod Midwaya. 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Foto: 1. Izvor

svijet kroz povijest2

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 347 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com