Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS

SPORT
Drugo mjesto u Rusiji na najveći je uspjeh hrvatskog nogometa u povijesti

Finale SP Rusija: Francuska pobijedila Hrvatsku (4:2)

 

SP Rusija - Vatreni

 

PRESS:  Sport

 

 

NOGOMET

 

 

Hrvatska nogometna reprezentacija izgubila je u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Moskvi od Francuske sa 4:2 (2:1).

 

Francuska je povela autogolom Marija Mandžukića u 18. minuti, na 1:1 poravnao je Ivan Perišić u 28., novo vodstvo Francuskoj osigurao je Antoine Griezmann u 38. iz jedanaesterca, da bi u nastavku galski pijetlovi preko Paula Pogbe u 59. i Kyliana Mbappea u 65. minuti stigli do vodstva od 4:1. Na konačnih 4:2 smanjio je Mandžukić u 69. minuti.

...

Drugo mjesto u Rusiji na najveći je uspjeh hrvatskog nogometa u povijesti, nadmašeno je treće mjesto iz Francuske 1998. Francuska je pak po drugi puta osvojila naslov svjetskog prvaka, prvi je proslavila upravo te 1998. na domaćem terenu kada je svladala Hrvatsku u polufinalu sa 2:1, a Brazil u finalu sa 3:0.

Hrvatska je odigrala hrabro finale u kojem je sreća ipak bila naklonjena Francuzima, posebno u prvom poluvremenu, kada su samo dvaput ozbiljnije ušli u hrvatski šesnaesterac, a nagrađeni su s dva gola - autogol  Mandžukića i iz vrlo dvojbenog jedanaesterca kojeg je nesigurni sudac Pitana nakon dugog provjeravanja ipak dosudio, a uopće nije bio siguran u svoju odluku. Nažalost, i prvom pogotku Francuza prethodio je slobodni udarac kojeg je praktički iznudio Griezmann, a Pitana je nasjeo na njegovu glumu. Nesreća u prvom poluvremenu odredila je tijek utakmice u nastavku jer su u drugom dijelu Francuzi došli do dva vrlo jeftina gola i Hrvatska više nije imala snage za veliki preokret. 

Finale je Hrvatska otvorila smireno i odmah preuzela inicijativu na sredini terena, s nekoliko opasnih  situacija pred francuskim golom. Francuzi su poveli u 18. minuti u svom prvom praktički prvom ozbiljnijem napadu. Griezmann je izveo slobodni udarac iskosa s desetak metara, a loptu je nesretno očešao Mandžukić i ona je odsjela u gornjem desnom kutu vrata Subašića. Bio je to prvi autogol na finalima svjetskih prvenstava uopće. 

U 21. minuti Vida je pokušao glavom, a u 28. minuti Hrvatska je izjednačila nakon slobodnog udarca s lijeve strane Modrića nakon kojega su čak trojica hrvatskih igrača kombinirali u šesnaestercu sve dok lopta nije došla do Perišića, koji se namjestio na lijevu nogu i pogodio sami donji kut vrata Llorisa. U 35. minuti argentinski sudac Pitana je nakon vrlo duge konzultacije s VAR-om svirao jedanaesterac za Francuze nakon igranja rukom Perišića u našem šesnaestercu, a Griezmann je bio siguran s bijele točke - poslao je Subašića u jednu, a loptu u drugu stranu. 

U 39. minuti udarac Rebića je blokiran u zadnjem trenutku, a potom je bilo opasno pred francuskim vratima, ali bez udarca na gol jer su pokušaji Lovrena i Vide također blokirani.  Tako je prvo poluvrijeme završilo prednošću Francuza od 2:1, ali je Hrvatska potpuno dominirala i odigrala možda i najbolje prvo poluvrijeme na ovom mundijalu. 

Drugo poluvrijeme započelo je šansom Rebića, koji je iskosa s lijeve strane uputio snažan udarac pod gredu koji je Lloris bravurozno obranio. U 52. minuti po desnoj strani je Mbappe prošao Vidu, ali mu je Subašić ušao u udarac i obranio. U 59. minuti Francuzi su ponovno iz ničega došli do gola. Nakon akcije Mbappea i Griezmanna do udarca je došao Pogba, Modrić je blokirao, ali je francuski veznjak opet prvi došao do lopte i preciznim udarcem pogodio desni kut hrvatskih vrata.   

U 62. minuti Brozović je u zadnji trenutak spriječio da lopta dođe do Mbappea, ali je najbolji francuski igrač ipak došao do gola 65. minuti. Hernandez je dodao do Mbappea, koji je s udarcem s 25 metara iznenadio Subašića. 

U 69. minuti Hrvatska postiže drugi gol nakon katastrofalne pogreške vratara Llorisa koji je pokušao driblati Mandžukića, koji ga je pročitao, postavio nogu i lopta je odsjela u mreži.  U 78. minuti udarac Rakitića prolazi tik pored vratnice, a u 82. minuti ubačaj svježeg Kramarića ne uspijeva smiriti također novoušli Pjaca u zadnjoj ozbiljnijoj situaciji na utakmici.  

Ovime je izjednačen drugi najefikasniji finale u povijesti, po četvrti je put završni dvoboj okončan ovim rezultatom. Urugvaj je 1930. svladao Argentinu sa 4:2, 1938. je Italija sa 4- svladala Mađarsku, dok je 1966. Engleska sa 4:2 nadigrala Zapadnu Njemačku. Najefikasniji finale odigrali su brazil i Švedska 1958. u Stockholmu kada je bilo 5:2 za Brazil.

Zanimljivo, u moskovskom finalu je postignut jednak broj pogodaka kao i na prethodna četiri finala zajedno, 2002. Brazil je svladao njemačku sa 2:0, 2006. su Italija i Francuska igrali 1:1, 2010. je Španjolska sa 1:0 bila bolja od Nizozemske, a 2014. Njemačka također s 1:0 od Argentine. 

 

 

TIJEK UTAKMICE:
----------------------------


90+5' - Hrvatska je imala svoje prilike, i više udarac na gol, ali Francuska je u svom stilu, pomalo dosadno i klinički neumoljivo došla do drugog naslova svjetskog prvaka u povijesti!

69' - Mandžukić krade loptu neopreznom Llorisu i smanjuje na 4:2, tračak nade!

65' - sad Mbappe kao na školskom igralištu s ruba šesnaesterca svladava nemoćnog Subašića i čini se da je to ipak kraj, Tricolori vode 4:1. Nevjerojatno, Hrvatska je odigrala možda najboljih sat vremena na SP-u, ali gubi 4:1.

59' - Pogba zabija s 18 metara - 3:1 za Francusku!

52' - Mbappe kao raketa izlijeće u kontru, Vida ga ne može stići, ali brani Subašić!

48' - Rakitić je odlično proigrao Rebića, koji još bolje puca, no fantastično brani Lloris

47' - Griezmann oprobava udarac s 20 metara, lak plijen za Subašića

46' - počelo je drugo poluvrijeme!

45+3' - gotovo je prvo poluvrijeme, Francuzi praktički bez prave akcije vode 2:1.

38' - Griezmann je siguran s bijele točke. Francuska opet vodi - 1:2.

36' - Pitana nakon pregleda videosnimke sudi kazneni udarac za Francusku

28' - Ivan Perišić pogađa nakon sjajne akcije Vatrenih i spuštene lopte Vide, nakon koje Perišić radi sjajnu varku i udarcem s 15 metara izjednačava na 1:1!

18' -kakva nesreća, prestrogo dosuđeni slobodni udarac na 20-ak metara, puca Griezmann, a Mandžukić malo glavom skreće loptu i vara Subašića. Francuska vodi 0:1.

15' - Perišić probija bok, ali umjesto oštrog udarca nabačaja pokušava s prizemnom loptom na peterac. Bila je to jako obećavajuća situacija.

5' - Hrvatska je opasnija i aktivnija na samom startu

1' - počeo je finale!

16.53 - Igrači Hrvatske i Francuske izašli na teren!

 

 

PRESS - UCM

 

Foto: 1. Igor Kralj/PIXSELL

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Sport

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 289 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com