Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

5. prosinca 1991. godine, nakon Vukovara, smatra se najtežim danom u Domovinskom ratu
5. prosinca 1991. na cijelom osječkom bojištu poginulo je više od 50 branitelja
 
 

 

U vihoru rata

 

 

Zbog žestokog napada na Osijek i pokolja branitelja u Rosinjači, 5. prosinca 1991. godine, nakon Vukovara, smatra se najtežim danom u Domovinskom ratu.

 

Osijek, koji je tada bio gotovo u okruženju, napadan je iz svih smjerova, no sve je rezultiralo obranom grada od najsilovitijeg udara do tada, zbog čega je Osijek i prozvan “nepokorenim gradom”.

...

 

16 branitelja borilo se satima protiv 100-tinjak četnika

Istovremeno, južni prilaz grada u šumi Rosinjača branila su samo šesnaestorica branitelja. Smatralo se da JNA potpomognuta Belim orlovima ovaj potez neće izabrati za prodor. Bila je to pogrešna pretpostavka. 

Neprijateljska vojska s dva “oklopnjaka” i stotinjak pripadnika JNA i četnika izabrala je baš Rosinjaču.

Bitka šesnaestorice protiv četnika trajala je više sati po iznimno niskim temperaturama. Zahvaljujući nevjerojatnoj hrabrosti i otporu šačice hrvatskih branitelja, obrana Osijeka dobila je na vremenu te se uspjela reorganizirati i rasporediti svoje snage.

Nažalost, tijela sve šesnaestorice veličanstvenih pronađena su nakon tjedan dana smrznuta u šumi. Najmlađi branitelj zvao se Davor Milas i bio je maturant. Po njemu se danas naziva trgovačka škola koju je pohađao…

Nakon ovog vala napada predsjednik Franjo Tuđman 7. prosinca imenovao je Branimira Glavaša zapovjednikom obrane grada, a on se iskazao reorganiziranjem obrane.

Smrznuta tijela heroja izvučena nakon sedam dana

Zbog neuspjeha u pokušajima osvajanja poluopkoljenog Osijeka, JNA i srpski pobunjenici 8. prosinca punih su pet i pol sati granatirali grad. Nakon što su napadi donekle jenjali, organizirano je izvlačenje herojski poginulih branitelja iz Rosinjače.

Bila je to iznimno opasna akcija jer je teren bio ispresijecan kanalima i minskim poljima, a vrijeme maglovito, dok je šuma zbog srušenih stabala bila teško prohodna.

Pripadnici specijalne postrojbe bojne Frankopan i domicilni branitelji ipak su izvukli sve poginule, osim Mihajla Pelegrina koji se vodi kao nestao.

Tog kobnog 5. prosinca 1991. na cijelom osječkom bojištu poginulo je više od 50 branitelja. 

Uz to je u napadima teško oštećeno više od 15 tisuća stambenih objekata, što je dodatno motiviralo međunarodnu zajednicu da što prije prizna Hrvatsku kao samostalnu državu.

 
 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

  

 

foto: 1. Fb

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Snježana Vučković

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

Vezani naslovi

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 393 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com