Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Major JNA izjavio da bi takvog vojnika svaka vojska htjela
Marijan Kulhavi Foka branio je Pakrac od prvog dana
 
 

 

U vihoru rata

 

 

Na današnji dan 1991. godine u zasjedi kod Pakračkih vinograda poginuo je zamjenik zapovjednika 76. samostalnog bataljuna Pakrac Marijan Kulhavi Foka zajedno s još šestoricom heroja koji su život na oltar Domovine položili kao pripadnici 55. samostalnog bataljuna iz Bjelovara, piše dobar poznavatelj ratnih prilika u ratnoj Zapadnoj Slavoniji, povjesničar Ivan Zvonimir Ivančić.

 

Branio Pakrac od prvog dana

Marijan Kulhavi Foka rođen je 9. studenog 1956. godine u Pakracu. Po narodnosti je bio Hrvat, a živio je u dijelu Pakraca zvanom Mala Krndija. Posmrtno je odlikovan činom pukovnika Hrvatske vojske.

Od početka demokratskih promjena učlanio se u lokalni HDZ preko kojega je organizirao obranu Pakraca i Prekopakre. Često je lijepio plakate po gradu i organizirao osiguranje sastanaka u Hrvatskom domu ili na nekim drugim lokacijama u gradu.

Surađivao je također s policijom po pitanju organiziranja noćnih straža. Na dan 19. kolovoza 1991. odmah se uključio u obranu Pakraca tako što je zajedno s još nekim civilima pružao otpor pobunjenicima i pomogao gotovo opkoljenim policajcima u Policijskoj postaji.

 

Foka nije dao na sugrađane Srbe

Tijekom rata obnašao je funkciju zamjenika pomoćnika Povjerenika Vlade RH u općini Pakrac za poslove obrane i pomoćnika zapovjednika 76. samostalnog bataljuna. Bio je izrazito poštovan od suboraca i civila zbog svojih vojničkih sposobnosti, ali i ljudskosti.

Nije dao da se na bilo koji način uznemiravaju civili srpske nacionalnosti koji su ostali u Pakracu i Prekopakri ili pak zarobljeni neprijateljski vojnici. Sudjelovao je u gotovo svim akcijama na području Pakraca, od bitke za Batinjane, oslobađanja predjela Zukve, dijela grada Pilana, Šokačkih Kusonja, Dereze, Kusonja… Nekoliko puta je išao i pomoći obrani Lipika.

Zasjeda i smrt

Nakon gubitaka 28. prosinca 1991. u operaciji “Alfa”, sljedeći dan se krenulo u akciju vraćanja prije zaposjednutih položaja. Prva je prema Pakračkim vinogradima krenula diverzantska satnija iz Bjelovara (80-ak ljudi) koju su predvodili domaći ljudi. Unatoč otporu, oni su preko Ulice sv. Roka došli do pred vrh Pakračkih vinograda u Ulici 105. brigade. Foka je trebao doći s glavninom snaga (oko 200 ljudi 55. samostalnog bataljuna Bjelovar).

Oko 14,00 krenuli su s ceste Pakrac – Požega. Foka je vodio prethodnicu od 6 izviđača, a 100-tinjak metara iza njih išla je glavnina snaga. Pred kraj Ulice sv. Roka upali su u neprijateljsku zasjedu (unatoč upozorenjima diverzanata koji su primijetili neprijateljsko ukopavanje). Poginuli su izviđači 55. samostalnog bataljuna Bjelovar: Ivan Bedeković, Ante Ćurić, Franjo Gašpar, Dražen Hudec, Željko Novosel i Darko Peroš. 

Svi osim Davora Žignjara koji se uspio izvući iz neprijateljske zamke.

 

Major JNA o Foki: “Svaka bi ga vojska htjela”

Foka je pogođen u nogu te se sakrio iza hrpice naslaganih drva i preko motorole zvao u pomoć.

Nažalost, nije mu bilo spasa. Marijan Kulhavi – Foka sam si je oduzeo život iz očeve Berete ne želeći živ pasti u ruke neprijatelja. Uvečer, i pripadnici izviđačkog voda i pripadnici 55. samostalnog bataljuna vratili su se u Pakrac.

O kakvom se domoljubu i vojniku radilo, govori činjenica kako je major JNA koji je bio na razmjeni tijela rekao kako bi svaka vojska na svijetu htjela imati časnika kakav je bio Foka.

 
 
 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

  

 

foto: 1. Fb

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Snježana Vučković

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

Vezani naslovi

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 346 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com