Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Indijski vođa nacije  izborio se za nezavisnost Indije putem nenasilne revolucije
30. siječnja 1948. - Ubijen Mahatma Gandhi
 
Mahatma Gandhi
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

Bilo je poslijepodne 30. siječnja 1948. Veliki narodni vođa Indije Mahatma Gandhi izašao je u vrt svoje kuće kako bi primio skupinu indijskih građana i novinara koji su ga došli pozdraviti u povodu njegova štrajka glađu zbog krvavih sukoba muslimana i hindusa na indijskom subkontinentu. 


Iznenada, jedan je fanatični hindus potegao pištolj i ispalio tri metka u Gandhija. Tako je ubijen jedan od najcjenjenijih političara svih vremena.

...

Indijski vođa nacije, koji se izborio za nezavisnost Indije putem nenasilne revolucije, rođen je u hinduskoj obitelji u mjestu Porbandar u današnjoj državi Gujarat dana 2. listopada 1869. godine. 

Studirao je pravo na sveučilištu u Londonu. Nakon toga otišao je raditi u Južnu Afriku, gdje se borio za priznavanje osnovnih ljudskih prava indijskim imigrantima u Južnoj Africi. Ondje je ostao 20 godina, često vrijeme provodeći u zatvoru. Nakon toga vratio se u Indiju.

Živio je spiritualnim i asketskim životom propovjednika često provodeći vrijeme u meditaciji. Odbijajući bilo kakvo posjedovanje materijalnih dobara odjevao se u tradicionalnu odjeću najsiromašnijih Indijaca i hranio se samo povrćem, voćnim sokovima i mlijekom. 

Indijci su ga proglasili svecem i počeli ga nazivati Mahatma (na sanskritskom: velika duša), nazivom koji je namijenjen samo za najveće mudrace. Gandhijevo zalaganje za nenasilje, bilo je izraz životnog puta koje propovijeda hinduizam.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Svijet kroz povijest

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

Foto: 1. Izvor

 

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 
 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 491 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com