Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

"Halo, Houston, imamo problem!"
11. travnja 1970. - Lansiran Apollo 13
 
Apollo 13
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

Raketa Saturn V. uzletjela je 11. travnja 1970. iz svemirske luke Cape Kennedy, na Floridi, prema krateru Fra Mauro na Mjesecu.

U zapovjednom modulu svemirskoga broda Apollo 13 bili su zapovjednik Jim LovellFred Haise i Jack Swigert

...

Od prve šetnje Armstronga i Aldrina po Mjesecu nije prošlo ni devet mjeseci. Sada je treća ekspedicija na svojem dugom letu provjeravala sustave broda prije ulaska u orbitu oko Mjeseca. Let je bio rutinski sve dok se nije javio SwigertHalo, Houston, imamo problem! 

U centru za praćenje otkrilo se da je zapovjedni modul ostao bez dviju od tri električne baterije te da nakon eksplozije iz servisnog modula istječe plin. Havarija se dogodila 320.000 kilometara od Zemlje, a Apollo 13 se približavao putanji oko Mjeseca.


Stručni tim u Houstonu osmislio je riskantan plan za spašavanje koji se oslanjao na neoštećeni lunarni modul. Raketni su motori uključeni kako bi brod promijenio putanju i nakon jednog obilaska oko Mjeseca poletio prema Zemlji. Manevar je uspješno obavljen, no još nisu bili riješeni svi problemi. 

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Astronauti su se preselili u lunarni modul, koji je bio predviđen za dvočlanu posadu i boravak od 45 sati. Sada je morao izdržati trojicu astronauta 90 sati. Nije bilo dovoljno energije za grijanje, a svakim izdisajem rasla je količina ugljičnog dioksida u zraku. 

No posada je uspjela postaviti posude s litijevim hidrodioksidom, koji je vezivao na sebe ugljični dioksid iz zraka. Na kraju leta zapovjedni je modul čekao ulazak u atmosferu pod vrlo strmim i neprovjerenim kutom. Modul je trebao izdržati veliko opterećenje zbog trenja zraka, a temperatura u kabini je bila visoka. 

Sreća je bila na strani posade Apolla 13. Uspješno su se vratili na Zemlju. Analize su pokazale da je nezgodu izazvala eksplozija spremnika za kisik broj 2 servisnog modula, koju je uzrokovao neispravan grijač. Krater Fra Mauro posjetila je ekspedicija Apolla 14.

 

Svijet kroz povijest

 

Priredio: Martio Mehaković

Izvor: HRT

Foto: 1. Izvor

 

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 
 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 379 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com