Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

"Da, kršćanin sam i to ime je sva moja slava..."
Mučeništvo svetoga Jurja
 
Sveti Juraj
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

"Samo je jedan Bog kojeg ja častim i slavim. Da, kršćanin sam i to ime je sva moja slava i korist da mogu svoju krv dati za slavu onoga Boga od koga sam primio život, koji čini svu moju sreću!" 

Tim se riječima rimski legionar Juraj suprotstavio Velikom vijeću cara Dioklecijana nakon što je objavilo odluku o progonu kršćana.

...

Razbješnjeni je car naredio da se Jurja odmah baci u tamnicu u kojoj je trpio strašno mučenje. Prema jednoj verziji najprije su ga rastezali na kotaču, zatim su mu u glavu zabili šezdeset čavala, pa su ga rastrgala četiri konja. Druga verzija govori o postupnom mučenju koje je počelo tako što su mu u tijelo zarili željezne kandže, a završilo uranjanjem u kotao s tekućim olovom. Juraj je na kraju pogubljen 23. travnja 303. u Lidiji, današnjoj Turskoj. Crkva taj dan slavi kao njegov spomendan. 

Život svetoga Jurja prate mnoge legende, a svi životopisi govore o njegovim brojnim čudima. Prema legendi, u poganskome gradu Sileni u Libiji, Juraj se borio sa zmajem kako bi spasio kraljevu kćer koju je trebalo žrtvovati. Obećao je da će je spasiti ako se svi stanovnici preobrate na kršćanstvo. Stanovnici su na to pristali, a Juraj se odrekao bogate kraljeve nagrade u korist siromašnih građana. 

Sveti je Juraj do 8. stoljeća u cijeloj Europi bio poznata ličnost. U Carigradu mu je sam car Konstantin Veliki podignuo crkvu. S Istoka se štovanje svetoga Jurja vrlo brzo proširilo i na Zapad. Lik lutajućeg viteza u potrazi za junačkim djelima još se u 12. stoljeću, u doba križarskih pohoda, uklopio u ideju idealnog borca za vjeru i pravdu. Znak svetoga Jurja, crveni križ, prihvatile su snage engleskoga kralja Rikarda Lavljeg Srca u vrijeme Trećega križarskog rata. Običaj štovanja svetoga Jurja donesen je u Englesku, gdje je taj svetac 1222. imenovan zaštitnikom kraljevine Engleske, a njegovo štovanje rasprostranjeno je širom Europe.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

Svijet kroz povijest

 

Priredio: Martio Mehaković

Izvor: HRT

Foto: 1. Izvor

 

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 
 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 399 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com