Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Utemeljitelj njemačke novoklasičarske škole
7. svibnja 1833. - Rođen glasoviti njemački skladatelj Johannes Brahms
 
 
Brahms
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

Glasoviti njemački skladatelj Johannes Brahms, utemeljitelj njemačke novoklasičarske škole, rodio se 7. svibnja 1833. u Hamburgu, u obitelji koja je u mnogočemu oskudijevala.


Njegov otac Jakob, kontrabasist u Gradskom orkestru zamijetio je sinovu darovitost i želio ga je što prije osposobiti za sviranje u orkestru. Mladi Brahms radije je zarađivao kao kavanski glasovirač. No, to je bilo pripremno razdoblje iz kojega će se vinuti u vrh glazbenih stvaratelja svoga doba. 

...

Autor je jednog od najljepših i najvećih violinskih koncerata u povijesti glazbe. Napisao je niz komornih skladbi za različita glazbala, prekrasnu vokalnu liriku, četiri simfonije, Rapsodiju za alt, muški zbor i orkestar. Često se izvode njegovi veoma popularni Mađarski plesovi. 

Brahmsovo vrhunsko djelo je Njemački requiem. Njegovi najveći prijatelji, bračni par Clara i Robert Schumann, cijenili su i Brahmsove pijanističke interpretacije. Nakon Robertove smrti Brahms je kao neženja bio potpora slavnoj pijanistici. Cijeloga života, a umro je u 65. godini, nije bio bolestan, no otkrilo se da su mu liječnici zatajili rak jetara. Do starosti zadržao je djetinju ćud, pa se, među ostalim, igrao olovnim vojnicima, tobože zato što mu se tada javljaju najbolje glazbene misli, a one su bile sve vedrije i nježnije.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Foto: 1. Izvor

svijet kroz povijest2

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 460 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com