Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Austrijska nadvojvotkinja, rimsko-njemačka carica i hrvatsko-ugarska kraljica
13. svibnja 1717. - Rođena Marija Terezija
 
 
Marija Terezija
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

Marija Terezija, austrijska nadvojvotkinja, rimsko-njemačka carica i hrvatsko-ugarska kraljica, rođena je 13. svibnja 1717. u Beču, gdje je i umrla 29. studenoga godine 1780.


Marija Terezija bila je iz roda Habsburgovaca. S 19 godina udala se za lotaringijskog vojvodu Franju Stjepana, i dinastija se otad naziva Habsburg-Lotaringen. Iz toga se braka rodilo 10 sinova i 6 kćeri. 

...

Od njezine djece sinovi Josip Leopold bili su neposredni nasljednici prijestolja, a kći Marija Antoaneta zaglavila je pod giljotinom kao žena francuskog kralja Luja XVI

Za vladavinu Marije Terezije svojstvena su apsolutistička i centralistička nastojanja povezana s germanizacijom. U to vrijeme počinju i prvi sukobi Hrvata s Mađarima, a u njima se Marija Terezijapriklanja Mađarima. 

U Hrvatskoj se od godine 1767. uvodi Kraljevsko vijeće, takozvani Consilium Regium, dakle hrvatska vlada neovisna o Mađarima. No već nakon dvije godine podvrgava to vijeće ugarskom Namjesničkom vijeću, što je značilo da je Hrvatska podložna Ugarskoj. Oduzela je isusovcima školske poslove i cenzuru. S druge strane torturu i parnice protiv vještica stavila je pod kontrolu, što je dovelo i do likvidacije tog srednjovjekovnog krvavog naslijeđa. 

Nastojala je spriječiti prekomjerno iskorištavanje kmetova, određujući maksimum njihovih obveza prema gospodarima. Tako feudalci nisu smjeli tražiti od podložnika namet prema vlastitom nahođenju, već su se morali držati tzv. hrvatsko-slavonskog urbara Marije Terezije

Njezina je vladavina u nasljednim zemljama započela ratom. U razdoblju od 1740. do 1763. vodila je četiri rata koja su dovela do znatnih teritorijalnih gubitaka - prije svega Šlezije, ali i talijanskih zemalja. 

Svome je sinu Josipu II. ostavila u naslijeđe opomenu da nikada ne smije zaboraviti da je bolji osrednji mir, nego slavni rat. Reforma vojske 1748. jedna je od velikih i dalekosežnih novina njezine vladavine.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Foto: 1. Izvor

svijet kroz povijest2

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 606 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com