Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Posljednji vitez koji je sanjao o jakoj srednjovjekovnoj državi, ali i humanist, pisac i veliki mecena umjetnika
12. siječnja 1519. - Umro Maksimilijan I
 
 
Car Maksimilijan I
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

Jake volje, ali sjetna, odsutna pogleda, tako je veliki njemački slikar Albert Dürer doživljavao njemačkog kralja i rimsko-njemačkog cara Maksimilijana.

Tako ga je i naslikao. Bilo je to potpuno sukladno mišljenju samoga Maksimilijana, koji se često tužio kako je neshvaćen, nesretan i kako je najveći dio života patio.

...

Kraljević Maksimilijan rođen je u turobnoj rezidenciji svoga oca Fridrika III., kojeg suvremenici zovu mlakonjom Svetog Rimskog Carstva. Nakon solidne naobrazbe, Maksimilijan se s 18 godina ženi vojvotkinjom Marijom od Burgundije. No, nakon skore i iznenadne ženine smrti cijeli će život provesti ratujući i bez stalnog prebivališta.

Iz rata za Burgundiju s francuskim kraljem Louisom XI. izašao je kao pobjednik. Potom je uspio potisnuti Mađare, koji su pod Matijašem Korvinom osvojili i sam Beč, te će ujediniti, pod jednim žezlom, sve habsburške zemlje. Nakon očeve smrti, širom Europe se zapleo u ratove koji su iscrpljivali zemlju, ali prije svega njegovu blagajnu, zbog čega je stalno u novčanim neprilikama. Godine 1508. uzeo je, uz pristanak pape Julija II., naslov rimsko-njemačkog cara, koji će kasnije nositi svi njemački kraljevi. No, papa ga nije htio okruniti.

Živeći na prijelazu epoha, Maksimilijan je opisan kao posljednji vitez koji sanja o jakoj srednjovjekovnoj državi, ali i kao humanist, pisac i veliki mecena umjetnika. Bio je i reformator koji nikako nije uspijevao provesti svoje reforme, bilo zbog nedostatka novca, bilo vlastite nestrpljivosti. U ratovima je bio i teško ranjen i zarobljen. Kada je htio zauzeti Mađarsku napušten je čak i od plačenićke vojske. Mnogo je više uspjeha imao u politici.

Maksimilijan se tri puta ženio, a nizom drugih ženidbenih veza Habsburgovci su postali najmoćnija europska dinastija. Na tim temeljima njegovi će unuci, Karlo V. i Ferdinand I., stvoriti od Austrije svjetsku silu.

Umro je 12. siječnja 1519., pretpostavlja se, od raka crijeva. Prema vlastitoj želji pokopan je u Bečkom Novom Mjestu, pored tijela svoje prve žene, Marije Burgundske.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Foto: Pixabay

svijet kroz povijest2

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

 

 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 597 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com