Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Michael Collins - simbol borbe za irsku neovisnost
22.8.1922. - ubijen Michael Collins, jedan od vođa pokreta za neovisnost Irske
 
Michael Collins
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

 

22. kolovoza 1922. ubijen je Michael Collins jedan od vođa pokreta za nezavisnost Irske. Collins se rodio 1890., a kao jako mlad pridružio se političkoj stranci Sinn Fein.

 

Cilj te stranke bio je ostvariti nezavisnost Irske, te je od samog osnutka djelovala kao političko krilo onih skupina Iraca koji su bili spremni na radikalne metode u borbi za odbacivanje britanske vladavine.

...

S izbijanjem Prvog svjetskog rata, britanska vlada odgodila je započetu raspravu o irskom samoodređenju, a Collins je s drugim irskim nacionalistima organizirao veliki protest u tradicionalnom okupljanju uoči Uskrsa, čime je poslana jasna poruka Britancima da nema odstupanja od ciljeva borbe.

 

Već 1918. godine, Irci su na nacionalnim izborima većinski glasali za Sinn Fein, a stranka je uspostavila nezavisni irski parlament koji je Irsku proglasio suverenom republikom. Collins je nastavio poticati narod na borbu, te je preuzeo irske dragovoljce spremne za gerilsko djelovanje.

 

Krvavi petak

 

Umjesto izravnih vojnih sukoba s moćnim britanskim imperijem, Collins je osmislio vrlo svrsishodnu taktiku pasivnog i aktivnog otpora, koja je obuhvaćala organiziranje štrajkova, sabotaža i banditskih prepada.

Dvije godine kasnije proglašen je prekid vatre, a unatoč potpisanom mirovnom sporazumu kojim je najveći dio Irske dobio autonomiju Collins je bio protivnik takvog dogovora predviđajući da je štetan za budućnost ujedinjena Irske. Bio je u pravu jer u Irskoj je izbio žestoki građanski rat.

Nakon što je početkom 1922. osnivač Sinn Feina Arthur Griffith izabran za predsjednika novoosnovane Irske države, Collins je prihvatio dužnost ministra financija.

 

Operacija Banner

 

 

Nekoliko mjeseci nakon toga rat se rasplamsao, a Collins je poginuo obilazeći vojne stožere u velikoj zasjedi nedaleko od Woodfielda koju su organizirali bivši Collinsovi prijatelji i suborci Tom Hales i Liam Deasy.

 

Pravi motivi ubojstva nikad nisu razjašnjeni, ne zna se čak ni tko je točno ubojica, a smatra se kako je Eamon de Valera, s kojim se Collins razišao, bio uključen u organiziranje atentata.

 

Vremenom je Collins postao simbol borbe za irsku nezavisnost, a o njemu su snimljeno nekoliko dokumentarnih i igranih filmova, od kojih je najpoznatiji onaj u kojem je Collinsa u filmu redatelja Neil Jordana utjelovio irski glumac Liam Neeson.

 

Michael Collins

 

Svijet kroz povijest

Autor: Tomislav Šulj

Foto: 1. DPCM/wikipedia.org

 

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 366 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com