Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Iste noći uhićeno je oko četiri tisuće ljudi, uključujući sve komunističke poslanike i dužnosnike
27. veljače 1933. - Zapaljen Reichstag
 
Reichstag
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

Na današnji dan 1933. godine njemački nacisti zapalili su zgradu državnog parlamenta, što je Adolf Hitler iskoristio za preuzimanje vlasti i izgradnju sustava koji je prouzročio najveća stradanja u povijesti čovječanstva. 


Reichstag u Berlinu planuo je oko 21 sat. Podmetači požara optužili su komuniste i počeli žestok progon neistomišljenika. Iste noći uhićeno je oko četiri tisuće ljudi, uključujući sve komunističke poslanike i dužnosnike. 

...

Dan nakon toga potpisana je Odredba za zaštitu naroda i države kojom su ukinuta osnovna građanska prava. Potkraj ožujka proglašen je Zakon o posebnim ovlastima, početkom svibnja raspušteni su sindikati, a u lipnju i srpnju i sve političke stranke. 

Progoni su se proširili i na poznate znanstvenike i umjetnike, pa su domovinu, među ostalima, morali napustiti Albert EinsteinBertolt BrechtErich Maria Remarque i obitelji Thomasa i Heinricha Manna

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Već  20. ožujka, pod vodstvom SS-a, osniva se logor u Dachauu, a ubrzo još njih šest. U srpnju 1933. u Njemačkoj ima oko 27 tisuća političkih zatvorenika, a na početku rata broj raste na milijune. Godine 1938. Židovi su isključeni iz svih javnih službi i dobivaju posebne legitimacije. 

U ožujku te godine njemačke snage ulaze u Austriju, a godinu dana poslije okupiraju Češku. U Drugi svjetski rat za šest godina trajanja uključeno je 90 posto svjetskog stanovništva. 

Za to su vrijeme nacional-socijalisti osnovali 95 logora u kojima je smaknuto 11 milijuna ljudi. Među njima je, kao žrtva sustavno provedenoga konačnog rješenja ubijeno oko 6 milijuna Židova. U svijetu je u Drugom svjetskom ratu smrtno stradalo oko 50 milijuna ljudi, od čega dvije trećine civila.

 

Svijet kroz povijest

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

Foto: 1. Izvor

 

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 
 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 412 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com