Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Među putnicima bilo je i 30 Hrvata, od kojih je samo troje preživjelo havariju
15. travnja 1912. - Godišnjica potonuća Titanica
 
Titanic
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

Malo je onih koji ne znaju za tragediju najpoznatijeg broda u povijesti.

 

Na današnji dan 1912. godine dogodila se jedna od najvećih katastrofa prošloga stoljeća – potonuće luksuznog prekooceanskog broda Titanica.

...

Potonuo je na svom prvom putovanju prema New Yorku nakon što je na Atlantiku udario u santu leda i prepolovio se. Nakon sudara poslao je poziv u pomoć, a prvi brod koji je stigao u pomoć bila je Carpathia. Od 2.223 putnika i članova posade preživjelo ih je samo 706. Poginulo je ili se utopilo 1.517, od čega 1.360 muškaraca i 157 žena i djece. 

Na svoje prvo, a pokazat će se i posljednje putovanje, Titanic je krenuo 10. travnja 1912. godine iz engleske luke Southamptona. Ispratilo ga je mnoštvo predstavnika medija, a filmski magazini zabilježili su isplovljavanje najvećeg i, govorilo se, najsigurnijeg putničkog broda svoje ere. Golemi brod dužine 269 i visine 31,7 metara s 11 paluba, snage 46 tisuća KS i tada velike brzine od 23 čvora. 

Nova teorija o potonuću

Titanic je potonuo dva sata i 40 minuta nakon udara, no niti nakon otkrivanja njegove olupine 1985. godine nije posve jasno zašto je nepotopiv brod potonuo za tako kratko vrijeme. Prema nedavnom istraživanju, koje je objavljeno u knjizi Zašto je zapravo potonuo Titanic, taj brod ne bi potonuo tako brzo i lako da brodogradilište nije štedjelo na kvaliteti materijala od kojega ga je gradilo, posebice čelika. Zato su stijenke 46 tisuća tona teškog broda vrlo lako prsnule pri sudaru s ledenjakom. 

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Troje spašenih Hrvata

Bio je to doista fascinantan brod; za ono doba u svemu je bio naj: najveći, najbolji, s elitnim putnicima - na put je krenula krema tadašnjeg britanskog i američkog društva – redom bogataši i poduzetnici. 

Među njima bilo je i 30 Hrvata, od kojih je samo troje preživjelo havariju. O njima u knjizi Titanic - Hrvati u katastrofi stoljeća piše  najpoznatiji hrvatski titanikolog Slobodan Novković. Spašeni su Nikola LulićMara Osman-Banski i Ivan Jalševac. Autor piše da su svi Hrvati u obećanu zemlju Ameriku putovali u trećem razredu.

Samo je jedan utopljenik pronađen - Ivan Hendeković, a pokopan je na groblju s malobrojnim pronađenim žrtvama u američkom gradu Halifaxu.

 

Svijet kroz povijest

 

Priredio: Martio Mehaković

Izvor: HRT

Foto: 1. Izvor

 

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 
 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 300 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com