Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Dnevnik anonimne djevojčice postao je simbolom svih onih koji su patili i pate zbog svoje rase ili uvjerenja
12. lipnja 1929. - Rođena Anne Frank
 
 
Anne Frank
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

Annelies Marie Frank za svoj trinaesti rođendan, a rođena je 12. lipnja 1929., dobila je toliko željenu knjigu.

 

Tu knjigu praznih stranica ispunit će i učiniti je jednom od najpoznatijih na svijetu: Dnevnik Ane Frank. 

...

Annelies, skraćeno Ana, bila je mlađa kći bogatog njemačkog poduzetnika židovskog podrijetla iz Frankfurta na Majni, gdje je i rođena. Kada su nacisti došli na vlast, obitelj Frank preselila se u Amsterdam. Ondje je obitelj nastavila sa svakodnevnim, običnim, lagodnim životom. 

Ana
 je živahna, brbljava, ekstrovertna djevojčica. Upisali su je u školu Montessori. Voljela je gledati filmove i mislila da će postati glumica. A onda je Hitlerova Njemačka okupirala Nizozemsku. Frankovi su ponovno bili suočeni sa svime što su mislili da su izbjegli: šikaniranjem, poniženjima, neizvjesnosti, izolacijom, proganjanjem. Inscenirali su svoj bijeg i sakrili se u potkrovlju jedne kuće. Za to je znala samo nekolicina očevih kolega, a uskoro im se pridružila još jedna obitelj. 


U izolaciji, trinaestogodišnja, osamljena Ana piše dnevnik svojoj fiktivnoj prijateljici. Od žene koja im donosi hranu želi čuti novosti. Zapisuje ih, kao i svoje osjećaje, razmišljanja, nadanja. Bilježi jedno od najpotresnijih svjedočanstava samoće i vjere u dobrotu ljudi. Nakon dvije godine skrivanja, u ljeto '44. otkriveni su i deportirani u logore. Ana, sestra i majka završile su u Auschwitzu. Ni jedna se nije vratila. Samo nekoliko dana prije oslobođenja logora Ana je podlegla tifusu. Preživio je otac Otto kojem su prijatelji kad se vratio u Amsterdam dali nekoliko stvari koje su ostale nakon premetačine. 

Među njima je bio i Anin dnevnik. Objavljen je na više od pedeset jezika, po njemu je snimljen film, odigrane su kazališne predstave, a kuća u kojoj su se skrivali pretvorena je u muzej. Dnevnik obične, anonimne djevojčice postao je simbolom ne samo 6 milijuna ubijenih Židova, nego i svih onih koji su patili i pate zbog svoje rase ili uvjerenja.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Foto: 1. Izvor

svijet kroz povijest2

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 275 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com