Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

ZDRAVLJE

DOKTORI SAVJETUJU
Doc.dr.sc Nenad Vukojević, oftalmolog
Opasnost od ozljede i nakon ozljede očiju
 

oftalmologija - Crne Mambe

 

 Piše: doc.dr.sc Nenad Vukojević, oftalmolog

 

Prvi moji savjeti  se odnose na hrvatske bojovnike, a i na civile koji su imali ratne ozljede očiju. Jedan veliki dio stradalnika je  zadobio ozljede koje su u potpunosti oštetile vidnu funkciju. 

 

Posljedice ratnih eksplozivnih, strijelnih, tupih i drugih mehaničkih ozljeda, fizikalnih i kemijskih ozljeda  su osim gubitka vidne funkcije često i drastična anatomska promjena  organa vida i njegovih adneksa. Osim nepopravljivog funkcionalnog poremećaja, nakon ozljeda je  često  ostao i estetski  poremećaj koji u većoj ili manjoj mjeri  smeta ozlijeđenog i doprinosi posttraumatskom stresnom poremećaju i ostavlja trajnu posljedicu  i na psihičko zdravlje.

...

Općenito organ vida treba pažljivo čuvati jer je vrlo nježan i vulnerabilan na različite utjecaje i podložan je brojnim bolestima. Osobito se to odnosi na osobe koje su „izgubile“ jedno oko  te im je u funkciji preostalo samo drugo oko (praktično se kaže da nema „rezervnog“ oka). U poslu, pri različitim sportskim i rekreativnim aktivnostima često se zanesemo i prestanemo biti oprezni te tada se izlažemo različitim opasnostima.

Stoga nekoliko praktičnih savjeta u svrhu zaštite preostalog oka a naravno da vrijedi i za sve koji imaju sreću da imaju oba funkcionalna oka.

 

 

Čuvati se mehaničkih ozljeda

  • Biti koncentriran i koristiti zaštitu (zaštitne naočale – koštaju 10 do 20-tak kuna)  pri aktivnostima koje mogu ugroziti oči. U prvom redu  pri radu s brzorotirajućom mašinerijom (kosilice, tokarski strojevi, brusilice, …). Naročito je opasno udaranjem čekićem u metal, beton, kamen, tzv.  „štemanje“,  koje je po našim statistikama najčešći način teške ozljede očiju.
  • Biti pažljiv i provoditi sigurnosne propise pri vožnji.
  • Pri radu s kemikalijama nositi zaštitne naočale  i držati se propisa. osobito su opasne lužine koje izazivaju teške nepopravljive ozljede očiju s puno komplikacija. Ako se desi  ozljeda kemijski aktivnom supstancom potrebno odmah ispirati oko s fiziološkom otopinom ili ako nema onda običnom vodom, uporno, i odmah otići najbližem liječniku (najbolje u bolnicu ako je blizu)
  • Čuvati se  ionizirajućeg zračenja koje nam, na svu sreću, nije često u blizini.
  • Čuvati se UV zračenja. Ne gledati izravno u sunce i u jake izvore svjetla. Kad god je moguće  štititi se kvalitetnim sunčanim naočalama.

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Obratiti pažnju na simptome i znakove potencijalne očne bolesti koja može ugroziti preostalo oko

Osobita pažnja na preostalo oko kada je  jedno oko bilo ozljeđeno ili operirano.  Na zdravom oku se  nakon ozljede drugog oka  može pojaviti unutarnja upala , jako opasna bolest zvana simpatička oftalmija koja nije baš česta i javlja se na 5-6 na 1000 ozljeđenih očiju. Međutim jako je opasna i devastirajuća i treba je odmah i agresivno liječiti. Simptomi  bol u zdravom oku, crvenilo, zamućenje vida, plutajuće mutnine, tzv.“mušice“,  mrlje u vidnom polju , odmah nalažu potrebu hitnog pregleda.

I kod osoba koje imaju oba oka zdrava, pojava ovakvih simptoma je značajna i treba napraviti pregled.

Uz već navedene  simptome koji upozoravaju na  ozbiljan poremećaj ako primijetite  dvostruku sliku- tzv. diplopiju,  bolne pokrete oka, oteklinu vjeđa ili spojnice(sluznice oka), nejednaku zjenicu, zjenicu koja ne reagira na svjetlo, svjetlucanja u oku, smanjenje vidne oštrine, iskrivljenu sliku predmeta koji gledate, ispade i mrlje u vidnom polju, izbočenje ili uvlačenje oka,  haloe oko izvora svjetla…  (vjerojatno sam zaboravio koji simptom) – odmah se javiti specijalist oftalmologu (najbolje u hitnu službu).

Osobe koje imaju različite sistemske bolesti , npr. šećernu bolest, povišen krvni tlak, različite neurološke bolesti  … mogu imati komplikacije na očima. Ali o ovim stanjima ćemo posebno.

 

Eto nekoliko, nadam se korisnih  savjeta. Javite se ako imate problema s očima, osobito ako imate ove  navedene simptome. Kroz ovaj portal „Crnih Mambi“  dobit ćete savjete i naputke što dalje napraviti.

 

Srdačni pozdrav i Božji blagoslov.

 

Nenad Vukojević - Crne Mambe

 

 

 

 

Autor: doc.dr.sc Nenad Vukojević, oftalmolog

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Nenad Vukojević

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 300 gostiju i nema članova online

A- A A+
U kriznom je vremenu najvažnije imati:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com