Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Isprika UN-a zbog trogodišnje neuspješnosti
Rezolucija 981 - UNCRO (31.3.1995.)
 

Rezolucija 981

 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Pod pritiskom hrvatske i američke diplomacije Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo je 31. ožujka 1995. odluku o Rezoluciji 981 kojom se modificira djelovanje i naziv operacije mirovnih snaga.

 

Kraj 1994. i prvo tromjesečje 1995. bili su vrlo važni za budućnost Hrvatske. Na južnom bojištu ostvareni su vojni uspjesi, a sve više se razvijala suradnja s vodećom svjetskom velesilom, - Sjedinjenim Američkim Državama, dočim je i međunarodnoj zajednici odaslan jasan signal o odlučnosti hrvatske politike.

 ...

Hrvatske su vlasti beskompromisno najavljivale da snagama UN-a više neće produžiti mandat zbog činjenice da u više od tri godine nisu ništa riješile. Najveći problem bio je povratak prognanika koji su masovnim prosvjedima u Zagrebu također stvarali pritisak.

S druge strane, pobunjeni Srbi nerazumnim ponašanjem u pregovorima, blokadama autoceste u zapadnoj Slavoniji i posebice odbijanjem mirovnog plana Z4 znatno su pridonijeli promjeni stajališta međunarodne zajednice.

Ipak, izvješće koje je podnio glavni tajnik UN-a Bouthros Ghali, kao i ponuđene modele novih rezolucija hrvatska je strana smatrala neprihvatljivima. U pismu upućenom Ghaliju ministar vanjskih poslova Mate Granić, dva dana prije isteka mandata, potvrdio je da on neće biti produžen, posebno ako ime Hrvatske ne bude u nazivu operacije.

U vrlo napetim okolnostima Vijeće sigurnosti izglasovalo je pokretanje nove operacije za Hrvatsku pod nazivom „United nations Confidence restoration Operation in Croatia“, skraćeno UNCRO, što u prijevodu znači „Operacija UN-a za povratak povjerenja u Hrvatskoj“.

 

 

Iako ni nacrt te operacije nije bio idealan, značio je veliku dobit, te je ujedno bio isprika UN-a Hrvatskoj zbog trogodišnje neuspješnosti.

 

Time je određena budućnost mandata mirovnih snaga u Hrvatskoj, odnosno precizno je navedena činjenica da je operacija UNCRO privremeno rješenje koje će trajati osam mjeseci.

Ministar Granić na povratku iz New Yorka jasno je istaknuo važnost odluke nazvavši je najsnažnijim političkim dokumentom koje je Vijeće sigurnosti donijelo u korist Republike Hrvatske.

 

 

Oluja

 Foto: 1. Youtube

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 335 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com