Open menu

Korisnička ocjena: 1 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Dolazak Liszta u Zagreb 1846. trebao je poslužiti Mađaronima, ali se pretvorio u sveopće slavlje Hrvata
31. srpnja 1886. - umro Franz Liszt
 
 
Franz Liszt
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

Među velikanima europske glazbene romantike Franc odnosno Ferenc Liszt, sin oca Mađara i majke Austrijanke, ima posebno mjesto.

 

Bio je pijanist, skladatelj, dirigent, pedagog, promicatelj novih vrijednosti, glazbeni pisac i kritičar. 

...

Iz njegova golemog skladateljskog opusa treba spomenuti simfonijske pjesme TassoHamletOrfejPrometejMazeppa, dvije programske simfonije – Faust i Dante, Prvi klavirski koncert u Es-duru, te Fantaziju i fugu za orgulje na ime BACH. Među crkvenim djelima svakako je najvažniji oratorij Krist, potom Legenda o svetoj Elizabeti te Mađarska krunidbena misa.

Liszt je napisao i niz etida, balada, nokturna, poloneza i drugih komornih skladbi, posebice za glasovir. Najšira publika prepoznaje Liszta čim čuje prve taktove njegovih mađarskih rapsodija. Drugo područje djelovanja Ferenca Liszta bilo je pijanističko. Njegovu veličinu možemo spoznati tek po sačuvanim zapisima. U jednome se navodi: Kada se Liszt pojavio svi ostali pijanisti su nestali! 

Paganinijevo ponašanje na koncertima poslužilo mu je kao uzor. Kad je Liszt svirao nazočne dame bacale su pred njega svoj nakit umjesto cvijeća. Imao je nešto što je nedostajalo natmurenom đavolskom violinistu Paganiniju i sićušnom Chopenu. Bio je vitak, plavokos, lijep, aristokratskog držanja, fizički snažan. Umro je 31. srpnja 1886. u 75.godini u Bayreuthu, glazbenom svetištu svoga prijatelja Richarda Wagnera.

Zanimljivo je da je Liszt boravio 1846. u Zagrebu. Njegov je dolazak trebao poslužiti Mađaronima, ali se pretvorio u sveopće slavlje Hrvata, koje je završilo Lisztovim posjetom Ilircu Ferdi Livadiću u Samoboru. Tu se i danas nalazi glasovir na kojem je veliki umjetnik tada svirao.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

Foto: 1. Izvor

svijet kroz povijest2

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 487 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com