Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
POVIJEST
Hrvatska kroz povijest
Šibenčani su se odlučili na otpor, napadači nakon krvavih borbi uspješno potisnuti
24. listopada 1378. - Mlečani zauzeli Šibenik

 

Šibenik

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

'K Vama dolazi Pisani, koji u jednoj ruci drži grančicu mira, a u drugoj silu. Pri¬hvatite li ono prvo, siguran Vam je imetak i život; odlučite li se za drugo, bit će Vama, kao što bijaše Kotoranima''.Tim je riječima, tijekom mletačko-đenoveškog rata i pustošenja mletačkih galija po dalmatinskim gradovima, providur Lodovico Loredano 24. listopada 1378. pozdravio Šibenčane, upozorivši ih na sudbinu Kotora, koji su dva mjeseca prije osvojili i do temelja spalili.

...

Šibenčani su se odlučili na otpor. Vettore Pisani s tridesetšest galija opkoljava Šibenik, prodire u sam kanal te se dio borbi prenosi i na gradske ulice.

Prema onodobnim svjedočanstvima, grad je tada pretrpio teška razaranja, ali su napadači nakon krvavih borbi ipak uspješno potisnuti. Šibenik je od osnutka priznavao vlast hrvatskih knezova, ali je gospodarski zaostajao zbog teških nameta i obveza. Uz potporu Mletačke Republike grad se uspio othrvati vlasti Mladina II. Bribirskog, ali je naposljetku izgubio autonomiju i pravo slobodnog izbora kneza.

Nakon poraza Mletačke Republike u ratu s Ludovikom I. Anžuvincem i potpisivanja mira u Zadru 1358., Šibenik je došao pod anžuvinsku vlast. Od 1390. zajedno s ostalim gradovima Dalmacije, osim Zadra, priznavao je vlast bosanskoga kralja Tvrtka I. Kotromanića. Zatim ga je, kao i cijelu Dalmaciju, kralj Ladislav prodao Mlečanima za 100 tisuća dukata. Čim su čuli za prodaju, Šibenčani su počeli pripreme za obranu obnavljajući zidine grada. Iste godine Mlečani stižu pred Šibenik i traže predaju. Grad odbija ultimatum pa su pune tri godine odolijevali mletačkim napadima. Potkraj listopada 1412., iscrpljen opsadom, grad je prisiljen obustaviti otpor i priznati vlast Venecije.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 


 

Foto: 1. Izvor

teren ljubovo

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 291 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr