Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
POVIJEST
Hrvatska kroz povijest
Združena operacija Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane
24. prosinca 1994. - Završena operacija Zima '94

 

Operacija Zima 94

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

24. prosinca 1994. završena je združena operacija Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane Zima '94.

Operacija, započeta još 29. studenoga, izvedena je na području Livanjskog polja i planine Dinare, a planiralo ju je Zborno područje Split pod zapovjedništvom Ante Gotovine.

...

Operacija je ujedno donijela spas zaštićenoj zoni UN-a, opkoljenom Bihaću, koji je bio pred padom u srpske ruke, čime je spriječen masovni ratni zločin. Također su potpuno onemogućene prijetnje i pokušaji bosanskih Srba da vojno povrate Kupres i okolicu koje su izgubili u operaciji „Cincar“.

Operacija Zima 94 zbog vremenskih i geografskih okolnosti bila je vrlo složena i izvedena je etapno, stoga je uz snažan otpor trajala gotovo mjesec dana. U njoj su sudjelovali, Hrvatski gardijski zdrug, 4., 5. i 7. gardijska brigada, 6. domobranska pukovnija, 72. bojna vojne policije i 9. bojna HOS-a 114. te 126. brigada Hrvatske vojske, zatim specijalna policija Herceg-Bosne, 1. 2. i 3. gardijska brigada, te 80. domobranska pukovnija Hrvatskog vijeća obrane.

Od velike pomoći u izvođenju operacije u ovako teškim uvjetima bila je potpora topništva, a posebno inženjerije i helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva iz Divulja. S obzirom na teške planinske uvjete, vremenske neprilike; snijeg i mećavu; ovom operacijom, kojom se oslobodilo oko 200 četvornih kilometara, hrvatske snage napravile su podvig i premašile postavljene zadaće. Iako se protivnik grčevito branio i pokušavao protunapadima povratiti izgubljeno, hrvatski zapovjednici nadmašili su suparničke zapovjednike, jer su uvijek udarali prvi i unatoč teškom zemljištu i klimatskim uvjetima nisu propustili nijednu priliku da steknu prednost i osvoje nove položaje.

Operacijom Zima '94 združene hrvatske snage ne samo što su spriječile osvajanje Bihaća i ratnu pobjedu bosanskih Srba, nego su oslobodile gotovo cijelo Livanjsko polje i na kraju otvorile put prema Grahovu i Kninu. Time su preokrenule tijek rata u Bosni i Hercegovini i napravile jedan od posljednjih koraka u pripremi za konačnu pobjedu u operaciji Oluja.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 


 

Foto: 1. Izvor

teren ljubovo

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 465 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com