Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Lorena Tulić

16. ožujka 2019 - veliki prosvjed s ciljem zaustavljanja rastućeg vala obiteljskog, ali i svakog drugog nasilja u Hrvatskoj
Inicijativa SPASIME: Nulta stopa tolerancije na nasilje!
 
Spasi me
 

PRESS: piše Lorena Tulić 

 

 

 

U Facebook grupi #spasime prikupljeno je preko 46 tisuća članova. Inicijativa je pokrenuta nakon što se hrvatska javnost digla na noge zbog monstruoznog oca koji je bacio svoje četvero djece s balkona.

 

“Nulta stopa tolerancije” je moto pod kojim će inicijativa sutra, 16. ožujka u 11:55 na Trgu Kralja Tomislava u Zagrebu organizirati miran prosvjed, a njezini simpatizeri u isto vrijeme identičan skup i u Dubrovniku, pred crkvom Sv. Vlaha. U simboličnih 5 do 12 na splitskoj Rivi će prosvjednici pod nazivom „I Split spašava svit“ podržati zagrebački prosvjed.

...

Okidač za pokretanje inicijative bio je ne samo zadnji, već niz slučajeva obiteljskog nasilja s kojima se Hrvatska suočava zadnjih mjeseci. Cilj je zaustaviti rastući val obiteljskog, ali i svakog drugog nasilja u Hrvatskoj.

Prosvjednici će Vladi Republike Hrvatske uputiti niz zahtjeva, odnosno konkretnih mjera. Tražit će bolji pravni okvir i opću senzibilizaciju javnosti, a u skladu s međunarodno priznatim obvezama Republike Hrvatske. Zahtjevi prosvjednika sastoje se od prijedloga zakonodavnih i izmjena provedbene prakse, mjera edukacije i prevencije te mjera za osnaživanje institucija sustava.

Uz ostalo, u uvodnom tekstu zahtjeva  pozivaju se predstavnici vlasti da postrože odnos prema obiteljskom nasilju te naprave prvi korak promjenom postojeće prakse kako bi smanjili nasilje i prije uvođenja zakonodavnih izmjena. Zahtjeva se i dodatna edukacija profesionalaca koji rade sa žrtvama nasilja. Prosvjednici također zahtijevaju kreiranje učinkovitog sustava potpore žrtvama kao što su rehabilitacijski tretmani, kontinuirane adekvatne psihosocijalne pomoći zbog prevladavanja trauma te edukaciju opće javnosti koja bi mogla pomoći pri smanjenju nasilja u Hrvatskoj.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Potaknuta nedavnim slučajem obiteljskog nasilja na Pagu, inicijativu je pokrenula scenaristica i glumica Jelena Veljača. Potporu su joj pružile kolegice Jelena Perčin i Amanda Prenkaj.

Na svojoj Facebook stranici Jelena je 1. ožujka 2019. objavila status:

„Dragi moji prijatelji i poznanici. Nisam spavala zbog djece iz Paga. Nisam spavala ni zbog malog Denisa kojeg je mama ubila prije par godina. Nikad ga nisam zaboravila. Nisam spavala ni zbog malene koju je otac pretukao. Od kad sam majka, ne spavam cesto. I kako sam mnogo puta pisala da biti "javna osoba" obavezuje, sad je trenutak da nesto i napravim po tom pitanju, osim salonskog pisanja. Pa eto, nespretno i po prvi put, bez politicara, ali s ljudima koji me podrzavaju, pokusat cu organizirati prosvjed #spasime u ime sve djece i svih zena koje smo propustili spasiti. Mi smo odgovorni. Grupa na fejsu zove se #spasime Tko zeli, neka zatrazi clanstvo.“

I osim potpore kolegica, skupila je tisuće i tisuće Hrvatica i Hrvata koji su podijelili svoja iskustva, traume, iznijeli svoja mišljenja i odlučili podržati inicijativu koja može spasiti neizmjeran broj ljudi.

 

Jelena Veljača

 

U službenoj medijskoj objavi organizatori  pozivaju građane da im se u što većem broj pridruže na mirnom prosvjedu u subotu te posebno ističu kako na skupu nisu dobrodošla ideološka, politička i/ili stranačka obilježja, bilo kakvo nasilno ponašanje, vrijeđanje ili sukobi.

Također, za potrebe pokrivanja troškova prosvjeda pokrenuta je donatorska akcija u čijoj realizaciji pomaže zaklada SOLIDARNA, ustupajući infrastrukturu za prikupljanje donacija, a sav eventualni višak sredstava bit će uplaćen u fond SOLIDARKA, kojem je svrha pružiti hitnu financijsku pomoć i samim žrtvama nasilja.

 

Donirati možete izravnom uplatom na HR7323900011100948072 (s naznakom SPASI ME) ili preko donatorske platforme na: https://www.solidarna.hr/donirajte/site/index/hr-HR (http://bit.do/SpasiMe)

 

Sutra u 5 do 12 hrvatska javnost ima priliku pokazati svoje veliko srce i želju za boljom Hrvatskom!

 

 

 

 

Video novinar - Lorena Foto: DPCM/Fb

 

 

 Autor: Lorena Tulić

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

Lorena Tulić

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 275 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com