Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Lincoln je bio najzaslužniji vođa borbe za ujedinjenu demokratsku Ameriku bijelih i crnih
14. travnja 1865. - Ubijen Abraham Lincoln
 
Abraham Lincoln
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

Bio je Veliki petak 14. travnja 1865. kada je u washingtonskom kazalištu Ford's Theatre glumac John Wilkes Booth, fanatični pristalica odvajanja južnih država od Sjevera, pucao u predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Abrahama Lincolna.

 

Tjedan dana prije toga završen je građanski rat pobjedom Sjevera nad Jugom.

...

Lincoln je bio najzaslužniji vođa borbe za ujedinjenu demokratsku Ameriku bijelih i crnih. Njegovo ubojstvo tragičnim su smatrali i pobjednički Sjever i pobijeđeni Jug. 

Šesnaesti američki predsjednik rođen je u državi Kentucky 12. veljače 1809. u siromašnoj obitelji. Nakon različitih poslova - bio je splavar, željezničar, vojnik, trgovac, upravitelj pošte, geometar - Lincoln je studirao pravo i postao odvjetnik. 

Obavljao je odvjetničku praksu bez oduševljenja i čekao priliku za političko angažiranje. U međuvremenu nacija se približavala velikoj krizi. Sjever je postajao sve uporniji u zahtjevu da se širenje ropstva zaustavi, dok je Jug žestoko zagovarao njegovo proširenje. 

Lincoln je na republikanskoj nacionalnoj konvenciji 6. studenoga 1860. nominiran za predsjednika. Njegov izbor izazvao je nešto o čemu je Jug već dugo razmišljao - odvajanje. Čak prije nego što je preuzeo dužnost, sedam država proglasilo se neovisnima i udružilo u Konfederalne Države Amerike. Poslije su im se pridružile još četiri. 

Građanski rat između Unije i Konfederacije izbio je 12. travnja 1861. Sjever je u prvim dvjema godinama rata loše prošao. U najkritičnijem trenutku - invazije generala Leea na Maryland u rujnu 1862., Lincoln je pozvao poznatoga generala Georgea Mc Clellana i povjerio mu zapovjedništvo nad vojskom. 

Teško izborena pobjeda u Antietamu 17. rujna 1862. zaustavila je napredovanje Konfederacije i odvratila Europu od njezina priznanja. Uskoro je Lincoln objavio Proglas o ukidanju ropstva. 

Borbe su bjesnile još dvije i pol godine. Neustrašivom generalu Grantu povjerio je zapovjedništvo nad cijelom vojskom Unije. Početkom travnja 1865. Lee se konačno predaje Grantu. Amerika je krenula prema svome dugotrajnom miru. Tjedan dana poslije Lincoln je bio mrtav.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Svijet kroz povijest

 

Priredio: Martio Mehaković

Izvor: HRT

Foto: 1. Izvor

 

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 
 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 593 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com