Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
PRESS

PRESSICA

"Ja nisam ovdje zato da bih bio na optuženičkoj klupi"
Milorad Pupovac održao konferenciju za novinare
 
Milorad Pupovac
 
 

PRESS

 

 

 

"Ja za svoje riječi i djela kanim odgovarati, ali za tuđe ne", rekao je saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac na današnjoj konferenciji za novinare o zahtjevima dviju braniteljskih udruga za tematskom raspravom u Hrvatskom saboru, piše večernji.hr.

 

Istaknuo je da je šest puta prisegnuo na hrvatski Ustav te da poštuje "sve one koji su se, vođeni idejom slobode vlastite zemlje, sigurnosti vlastitih obitelji, mira u vlastitim naseljima i gradovima, borili za svoju zemlju", ali ne i one koji "hrvatsku demokraciju nastoje krojiti po mjeri vojnih šatora".

...

Na pitanje o podršci Vladi u kontekstu pozdravljanja osuđenika za ratne zločine i sličnih događaja rekao je da podršku više neće moći pružati kad ocijene da "politika koju smatraju vrijednom podrške tu vrijednost počinje gubiti".

Pupovac je rekao da poštuje odluku predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da ne uvrsti u raspravu zahtjev udruga, ali i da bi tu odluku poštovao i da je bila drugačija. "I imao bih što za reći. I možda bi doista bilo i vrijeme da se o nekim stvarima počne govoriti" - rekao je Pupovac.

Pupovac je rekao da je prolazio kroz vrijeme kada su Srbi u različitim sredinama početkom devedesetih morali davati izjave lojalnosti na javnim trgovima ili ih potpisivati u tvornicama.

"To svaki od pripadnika srpske zajednice nosi kao najdublju traumu" - rekao je Pupovac, poručujući onima  "koji te traume žele produbiti, strahove pojačati, da, što se mene tiče, neće".

Dodao je da nije u šestom mandatu u Saboru da bi oni koji su ga birali živjeli u strahu i da bi potpisivao nečije zahtjeve za dobivanjem lojalnosti. "To sigurno ne. Prisegao sam šest puta na hrvatski Ustav. Onaj kome to nije dovoljno neka se zamisli u čemu je problem" - rekao je Pupovac.

Osvrnuo se i na svoje nazočenje obilježavanju stradanja Srba u Bačkoj Palanci, gdje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao nekoliko izjava zbog kojih je kritiziran u hrvatskoj javnosti, a Pupovac prozivan zbog nazočenja.

"Ja za svoje riječi kanim odgovarati, ali za tuđe ne" - rekao je Pupovac.

Dodao je da ni za tuđa djela ne bi trebao odgovarati u uređenoj državi.

 

"Nisam imao, da tako kažem, manjka hrabrosti da kažem ono što sam trebao reći, ali ako me mislite stavljati na neku vrstu interogacije, to neće ići. Poštujem vaša uvjerenja, ali ja nisam ovdje zato da bih bio na optuženičkoj klupi. Ja sam to čuo i o tome sam rekao što sam imao reći, ali ne spadam u one koji su rekli da nisu čuli i vidjeli, a vi se sjetite tko je to bio, kad se na stadionima skandira Za dom spremni i cijeli predstavnici državnog vrha kažu da nisu čuli ono što cijela javnost čuje! Vas to ne smeta, to traje tri dana, nema braniteljskih udruga, a ja koji kažem da sam čuo i što sam rekao o tome, dakle, za to treba Pupovca razapeti. Nije prvi put, neće biti ni zadnji put, i zato mi je žao što nema tematske sjednice" - rekao je Pupovac.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Rekao je da ne možemo pobjeći od stradanja Srba u ratu i da je to dio naše obveze suočavanja s posljedicama rata u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. - Svatko tko to želi spriječiti želi spriječiti normaliziranje odnosa i da svi koji su stradavali budu poštovani i priznati - rekao je Pupovac.

"Volio bih više da Hrvatska i Srbija oko rata i ratnih stradanja vode razgovor, nađu način kako da izađu iz te vrste ratnoga iskustva i vrate se na stazu normaliziranja odnosa na kojoj su ove dvije zemlje bile u nekoliko razdoblja u proteklih 25 godina" - rekao je Pupovac. Pupovac je naveo primjer otprije nekoliko dana na HRT-u kada se, kako je rekao, dva dječja logora iz vremena kvislinške zločinačke ustaške države, koja je okaljala hrvatsko ime i ideju slobode, nisu tretirala kao dječji logori u kojima je u Sisku stradalo do 2000 djece, a u Jastrebarskom 450-460, i da se to pripisivalo pripadnicima NOR-a, a ne ustaškom režimu.

"To ne samo da nećemo prihvatiti, nego to sasvim sigurno baca sjenu na svakoga, a tu i sebe ubrajamo, koji želi očuvati demokratski antifašistički karakter ove zemlje i reći svakome koji misli drugačije da to nije istina" - rekao je Pupovac.

"Poštujem sve one koji su se, vođeni idejom slobode vlastite zemlje, sigurnosti vlastitih obitelji, mira u vlastitim naseljima i gradovima, borili za svoju zemlju. To ne mogu reći za one koji hrvatsku demokraciju nastoje krojiti po mjeri vojnih šatora, koji žele eliminirati političku toleranciju i pluralizam, koji umjesto borbe za ustavni patriotizam i trajan mir u ovoj zemlji nastoje nametnuti vrijednosti ratnog patriotizma, koji samo oni znaju kakav je. A onima koji su također prošli rat, koji također imaju svoje ratno iskustvo, njima odriču bilo kakvo pravo da o tome govore" - rekao je Pupovac.

Rekao je da mnogima ne smeta negacija Jasenovca ili dječjih logora, te da ih brine dospijeće i normalizacija toga u glavnim medijima.

Na pitanje ima li takvih ljudi u Vladi ili državnom vrhu nije htio odgovoriti. 

Na pitanje zašto podržava Vladu u kojoj ministar obrane Damir Krstičević pozdravlja osuđenika za ratne zločine odgovorio je: "Zato što sam uvjeren da se ustrajnim političkim radom stvari mogu promijeniti" - rekao je Pupovac.

"Kad ocijenimo da politika koju smatramo vrijednom podrške tu vrijednost počinje gubiti, mi to nećemo moći podržavati" - rekao je Pupovac.

Nije htio odgovoriti na pitanje znači li to da do te točke još nisu došli.

 

PRESS - UCM

 

 

 Foto: 1. Patrik Macek/PIXSELL

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: vecernji.hr/Bojan Arežina

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 592 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com