Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

HRVATI U SVIJETU

AUSTRALIJA
"Prosječni Hrvati znaju tko je Boško Buha i dimnjačar iz Kapelskih kresova, a nikad nisu čuli o Cvitanu Galiću, lepantskoj bitci i opsadi Odžaka u lipnju 1945."
Canberra: Željko Glasnović svečano položio vijenac za pale branitelje Hrvatske i Australije

Željko Glasnović

 

Hrvati u svijetu: Australija

 

 

Umirovljeni general HV i HVO Željko Glasnović, saborski zastupnik za dijasporu, prvi je u povijesti postojanja Republike Hrvatske bio službeni gost Australskom spomeniku rata (Australian War Memorial) u Canberri koji je sudjelovao u obredu Posljednje počasti (Last Post Ceremony).

 

U četvrtak 20. rujna 2018. godine saborski je zastupnik Glasnović svečano položio vijenac tijekom ovog obreda u Canberri, a u znak poštovanja i sjećanja na članove hrvatskih i australskih vojnih snaga koje su sudjelovale u prošlim ratovima i današnjim sukobima diljem svijeta. Glasnović je tom prigodom poklonio Australskom spomeniku rata i komemorativnu plaketu Prve gardijske brigade HVO Ante Bruno Bušić, što je privuklo veliku pozornost i poštovanje čelnika Australskog ratnog spomenika.

...

Polaganje vijenca, koji je u svom nacrtu sadržao zastave Republike Hrvatske i Australije, popratili su brojni Australci, uključujući nekoliko razreda školske djece iz raznih gradova Australije, gosp. Darren Chester, član parlamenta Australije za Nacionalnu stranku Australije i generala majora Brian Dawson iz Australskog ratnog spomenika, Hrvati i Hrvatice Australije, članovi domoljubne turneje iz Hrvatske po Australiji - dr Josip Jurčević, dr. Tomislav Sunić i gosp. Igor Vukić - te gospođa Sandra Tvrtković, Charge de affaires veleposlanstva Republike Hrvatske u Canberri.        

Ništa u Australiji ne izaziva više emocija i poštovanja od sondiranja Posljednje počasti namijenjene vojnim žrtvama rata. U vojnoj tradiciji Australije Posljednja počast je poziv koji označava kraj dnevne aktivnosti. a na komemorativnim obredima također označava trenutak razmišljanja i sjećanja. Na kraju svakog dana, počevši od 16.55 sati, pa tako i 20. rujna,  australski se ratni spomenik u Canberri oprašta od svojih posjetitelja obredom Posljednje počasti (Last Post Ceremony). Svečanost je počela pjevanjem australske nacionalne himne, nakon čega su slijedila dirljiva naricanja ratne žrtve popraćena sviranjem gajdi.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Priče o pojedincima, obredska naricanja, izdvojena su iz Popisa Časti (Roll of Honor) koji sadrži 102 000 Australaca koji su svoje živote dali u ratovima i drugim vojnim pothvatima tijekom proteklog stoljeća.

Na upit za komentar nakon ovako veličanstvenog obilježavanja i sjećanja na žrtve ratova u Australskom spomeniku rata u Canberri Željko Glasnović je za medije izjavio: 

 

Tragedija hrvatske države je ta da ona ni danas nema centralni spomenik za sve ratne žrtve. Ne postoji ni spomenik za pale hrvatske vojnike koji su svoje kosti ostavili od Karpata do austrijske granice i planina i dolina sjeverne Italije, također nema ni najmanje interesa da se napravi muzej koji će proslaviti našu dugu i slavnu ratnu povijest. To je zato što prosječni Hrvati znaju tko je Boško Buha i dimnjačar iz Kapelskih kresova, a nikad nisu čuli o Cvitanu Galiću, lepantskoj bitci i opsadi Odžaka u lipnju 1945. godine. Izgleda na snazi je još stara komunistička mantra (moramo se brinuti o budućnosti, a ne prošlosti) – idiotizacija se nastavlja i dok Hrvati nisu sposobni da povezuju posljedice i uzroke imat ćemo ne Croaciju nego Croslaviju. Bez raščišćavanja prošlosti i primjene naučenih lekcija u svim područjima ne možemo stvoriti funkcionalnu budućnost niti biti sposobni da prepoznajemo istinu od laži.

Moralna je i povijesna sramota da do sada nijedna vlada nije ni pokušala sastaviti službeni popis poginulih hrvatskih vojnika iz Prvog i Drugog svjetskog rata dok druge zemlje poštuju svoje mrtve i trude se da njihove ostatke pokopavaju sa najvišim vojnim počastima. Moramo se sjetiti da je komunistička vlast preoravala grobove hrvatskih vojnika nakon 1945. godine. Ako ništa svim mrtvima smo dužni istinu, a njihovim potomcima respekt. Danas u Hrvatskoj oni nemaju ni jedno ni drugo.

 

 

Hrvati u svijetu

 

 

 Foto: DPCM/Ina Vukić

 

Autor: Ina Vukić

 

 

 

Australija

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 188 gostiju i nema članova online

A- A A+
Treba li uvesti obvezno Covid-cijepljenje za sve građane RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com