Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
POVIJEST
UCM
Nakon osamostaljenja Hrvatske, Muzej je proširen na cijeli kompleks bivšeg samostana
11. svibnja 1907. - Osnovan Muzej grada Zagreba

 

Muzej grada Zagreba

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

Na prijedlog Družbe Braće Hrvatskog zmaja, 11. svibnja 1907. Gradsko poglavarstvo donijelo je odluku o osnivanju Muzeja grada Zagreba koji bi sustavno prikupljao i obrađivao predmete iz gradske prošlosti

 

Prvi postav Muzeja izložen je u kuli iznad Kamenitih vrata, a njegov prvi ravnatelj bio je povjesničar Emilij Laszowski. Nakon velike Kulturno-povijesne izložbe u Umjetničkom paviljonu 1925., Muzej je znatno obogaćen izlošcima te mu je uređen novi prostor upravo u prizemlju Umjetničkog paviljona. 

...

Nakon II. svjetskog rata Muzej se ponovno seli. Najprije u baroknu palaču na Gornjem gradu u Opatičkoj 10, a 1947. u istoj ulici, na prostoru nekadašnjeg samostana klarisa, pronalazi svoj trajni dom. Dvije godine poslije Muzej ondje dobiva stalni postav, u kojem se prvi put sustavno i kronološki prikazuje povijest Zagreba od prapovijesnih vremena.

Nakon osamostaljenja Hrvatske, Muzej je proširen na cijeli kompleks bivšeg samostana. Novi postav, postavljen 1998., prikazuje prošlost Zagreba u 45 tematskih cjelina, od političkog i crkvenog do zabavnog i svakodnevnog aspekta povijesti grada. Predstavljanjem portreta grada, najveći gradski Muzej u Hrvatskoj prenosi posjetiteljima poruku o bogatoj kulturnoj baštini i identitetu Zagreba. 

Također, u Muzeju se održavaju izložbe koje su vezane za zagrebačku prošlost, a nisu dio stalnog postava, te niz edukativnih programa među kojima se ističe projekt Žive slike. On oživljuje bogatu zagrebačku povijest kostimiranim likovima koji tumače osobe koje su obilježile bogatu povijest grada Zagreba, od Bele IV. do Marije Jurić Zagorke.

 

 

Foto: 1. Izvor

teren ljubovo

 

 

 

 

 Autor: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 365 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com