Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

KULTURA

HRVATSKA KULTURNA BAŠTINA
Osim Seljačke bune 1573., muzej prikazuje razvoj feudalizma na području sjeverozapadne Hrvatske
Muzej seljačkih buna u dvorcu velikaške obitelji Oršić
 

Oršić

 

Hrvatska kulturna baština 

 

 

Muzej seljačkih buna smješten je u dvorcu koju je sagradila i koristila obitelj Oršić. Muzej je ovamo uselio 1973., u povodu obilježavanja 400. godišnjice velike Seljačke bune iz 1573. godine.

 

U to je vrijeme dvorac bio društveno vlasništvo, s obzirom da su ga Oršići 1924. prodali Voćarsko-vinogradarskoj zadruzi. Kasnije je u dvorcu djelovala osnovna škola. Tako je narodni junak Matija Gubec uselio u prostor baroknog dvorca, koji je sagrađen tek dva stoljeća nakon njegove smrti.

...

Na mjestu današnjeg dvorca postojala je srednjovjekovna utvrda Samci, čiji su ostaci i danas vidljivi, vlasništvo obitelji Petričević. Godine 1659., Franjo Petričević dao je u Samcima ubiti svoju ženu Katarinu barunicu Keglević. Iako je njezina porodica imala pravo na ubojičine posjede, Petričević je dogovorio zamjenu imanja s mužem svoje sestre Elizabete, Ivanom Franjom Oršićem. Ubojica nije uhićen, usprkos nastojanjima Keglevića, ali su dobra zaplijenjena u korist države, a kralj je darovnicom prepustio imanje Franji Oršiću, koji tajnim ugovorom dozvoljava Petričeviću da dalje živi u Stubici.

 

 

Dvorac uz utvrdu Samci dali su sagraditi Krsto Oršić (1718.-1782.), i njegova supruga Josipa Zichy. Godine 1744. Krsti je dodijeljena grofovska titula pa se od tada Oršići ubrajaju u najviše hrvatsko plemstvo. Prema godini uklesanoj na portalu, dvorac je sagrađen 1756. godine. Tlocrt ima oblik slova L i zatvarao je unutrašnje dvorište sa starijom utvrdom. Dvorac je bio okružen vrtom i voćnjakom, a prilazilo mu se kroz drvored divljih kestena. Poslije potresa 1880., u kojem je dvorac oštećen, dograđen mu je klasicistički portik.

U stalnom postavu Muzeja, osim Seljačke bune 1573., prikazuje se razvoj feudalizma na području sjeverozapadne Hrvatske. Muzej prikuplja građu vezanu uz seljačke bune, život plemića i seljaka te predmete iz kulturne, povijesne i umjetničke baštine Hrvatskog zagorja.

 

U dvorskoj kapelici izložena je crkvena umjetnost, posebno predmeti iz proštenjarskih crkava Zagorja i nacionalnog svetišta u Mariji Bistrici kao najvažnijeg hodočasničkog središta. Dvorac ima i podrum, u kojem je izložba posvećena, naravno, vinu.

 

U Muzeju se, osim izložaba, priređuju i događanja oživljene povijesti, edukativne i kreativne radionice, koncerti, kazališne predstave, a dvorac okružuje perivoj koji u svako godišnje doba pruža drugačiju, ali uvijek lijepu sliku.

 

 

Hrvatska kulturna baština

 

 Foto: Davor Gorupić - Ris

 

Autor: Davor Gorupić - Ris

Suradnica: Vlatka Filipčić Maligec

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Hrvatska kulturna baština

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 382 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com