Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ART

"Galerije su bile pune pozitivnih vibracija koje će svakako utjecati na moj daljni rad i stvaranje"
Varaždin: 'Zamrznute' figure kiparice Alane Kajfež
 
Alana Kajfež

 

ART

 

 

Alana Kajfež

 

Kiparica Alana Kajfež bavi se skulpturom u raznim kiparskim tehnikama i materijalima, a posebice skulpturama izvedenim u tehnici fuzije stakla.

 

Izložbu koju je pripremila, a koja se održava u Varaždinu, predstavlja njezina staklena djela i dvanaest apstraktnih slika koje se mogu pogledati do 17. studenog 2019 godine. Izložba se nalazi u gradskom muzeju u Palači Sermage i galeriji Zlatni Ajngel u samom centru Varaždina, jednom od najljepših baroknih gradova.

...

Alana staklene skulpture izrađuje u posebnoj tehnici fuzije stakla koju je upoznala još na Akademiji likovnih umjetnosti 2012. godine. Tada je došla do ideje staklenih torza i kako bi „zamrznula“ nečiju figuru ispod staklenog plašta.

"Bio je dug proces koji sam godinama usavršavala i u kojem još uvijek ima prostora za istraživanje. Modeli za staklene skulpture su osobe iz mog privatnog života koji su bili voljni sudjelovati u mom konceptu prema kojem sam radila direktne odljeve njihovih tijela. Njihovi su mi kalupi bili prvi korak u procesu ostvarivanja ideje u staklu", govori kiparica.

 

 

Kako ste zadovoljni izložbom u Varaždinu i kakavi su Vaši dojmovi?

Jako sam zadovoljna cjelokupnom organizacijom i postavom mojih radova u dvije galerije. Veliku pažnju su mi posvetili ravnatelj Ivan Mesek, viša kustosica Elizabeta Igrec i Darko Sačić, vlasnik galerije Zlatni Ajngel. Velik odaziv ljudi me ugodno iznenadio, željno su isčekivali otvorenje 30. listopada u 19 sati. Galerije su bile pune pozitivnih vibracija koje će svakako utjecati na moj daljni rad i stvaranje. Glavnu riječ je vodio cijenjeni likovni kritičar dr.sc. Enes Quien koji je bio i kustos moje izložbe, a i moj profesor povijesti umjetnosti  na Akademiji likovnih umjetnosti te je pratio moj razvoj i rad od samog početka. Razveselio me dolazak jednog od mojih najdražih profesora, varaždinskog kipara Vladimira Gašparića Gape, koji me uveo u obradu raznih materijala,  posebice kamena, s kojim se uz staklo još danas bavim. Na izložbi sam predstavila i svoja slikarska djela kojima sam se referirala na vlastite radove u staklu, mojim viđenjem refleksije, providnosti, loma svjetlosti, sjene i gradacijom iste, naslikanim na platnima koja su postavljena u šest diptiha koji mogu biti u skladu jedan s drugim, a mogu funkcionirati i kao svaki zasebno u kompoziciji cijelog koncepta izložbe.

 

Jesu li izložbe prodajnog karaktera? Kako mladi umjetnici mogu živjeti od svog rada?

Svi su radovi na prodaju. Na otvorenju izložbe prodana su dva diptiha i dva staklena rada koja će se nalaziti u privatnim kolekcijama. U pregovorima sam s nekoliko galerista, a započela sam i s dizajniranjem kamenih stolova koji će imati moju vlastitu umjetničku viziju i potpis, a prodavat će se na europskom tršištu.

Moguće je živjeti od svog rada, ali s prezentacijom radova van granica Hrvatske. Mali je broj kolekcionara i kupaca u Hrvatskoj ....

 

Što planirate sljedeće? Imate li neke nove projekte, izložbe, događanja, izlaganja van granica Hrvatske?

Sljedeća izložba koja je u planu je pod nazivom „Frozen beauty - Zamrznuta ljepota“ na kojoj izlažem s kolegama Anom Horvat i Petrom Hranuellijem. Otvorenje izložbe bit će u utorak 12. studenog u Hatzovoj 22,  u galerijskom prostoru Arheološkog muzeja u sklopu kulturnog programa „FOUR SEASONS of CZECH CULTURE“ koji povezuje Hrvatsku i Češku te kulturu i umjetnost kroz skulpture u staklu. Izložba će se moći pogledati do 23. studenoga 2019.

Također, planiram izložbu sljedeće godine u Sloveniji što je velik korak jer izlazak iz granica Hrvatska velika je stvar za svakog umjetnika. Što se tiče bliže budućnosti, nastavit ću s radovima koji prezentiraju i reflektiraju mene kao umjetnicu te se nadam da ćete ih moći vidjeti na brojnim izložbama u 2020. godini.

 

Alana Kajfež

 

 

ART - Ljepote Hrvatske - UCM

 

 

 

 Foto: DPCM/Davor Gorupić - Ris

 Autor: Davor Gorupić

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 448 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr