Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ART

Jedan od najznačajnijih predstavnika kolorističkog ekspresionizma
28. travnja 1936. - Umro IGNJAT JOB
 
Ignjat Job

 

ART

 

 

Na današnji dan 1936. u Zagrebu je umro slikar Ignjat Job.


Rođen je 28. ožujka 1895. u Dubrovniku. Jedan je od najznačajnijih predstavnika kolorističkog ekspresionizma, vodeće struje na umjetničkoj sceni Jugoslavije 30-ih godina 20. stoljeća.

...

Njegovi pejzaži iz Dalmacije svrstavaju ga u jednog od rijetkih slikara s ovih prostora čiji se stil uspoređuje s onim Van Gogha.

Pripadao je nacionalnoj, protuaustrijskoj struji dalmatinske omladine. Uhićen je 1914. godine i smješten u šibenski zatvor, a kasnije u duševnu bolnicu. Godine 1917. dolazi u Zagreb, gdje se upisuje u Višu školu za umjetnost i umjetni obrt. Neko vrijeme boravi u Rimu i na Capriju. Od 1921. do 1925. napravio je nekoliko portreta i mrtvih priroda u naturalističkom stilu. Godine 1925. obolio je od tuberkuloze, pa se seli u selo Kulinu nedaleko od Kruševca. Tamo je po sjećanju obrađivao primorske teme. Najznačajniji dio opusa ostavio je Supetru na Braču. Slika mediteranski krajolik, motive Supetra, ribarske zabave te rjeđe portrete i aktove.

U početku su mu slike secesijski stilizirane, a zatim se priklanja fovističkom načinu i ekspresionističkom koloritu. Job je u krajoliku gledao simbol, a u boji psihološki  izraz, po čemu je on naš jedini pravi ekspresionistički slikar, a njegov ekspresionizam nije rezultat programa ili svjesnog izbora, već osobnoga doživljavanja života, zavičajnog okružja i njezinih ljudi.

Većina njegova opusa nalazi se u Galeriji umjetnina u Bolu na Braču.

 

 

 

 

 

 

 Foto: 1. Izvor

 Autor: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 341 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com