Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

ART

URVDR 'Crne Mambe' i USP 'Barun' predstavili 36 umjetnika
'Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda' treći puta u Dvoru Veliki Tabor
 
Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda

 

ART

 

 

Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda

 

U petak, 11. listopada 2019. zatvoren je drugi krug. Naime, serijal izložbi umjetničkih djela hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i mladih akademskih umjetnika u Velikome Taboru započeo je 24. studenog 2017. godine.

 

Prvi krug je zatvoren u studenome 2018. godine drugom izložbom, a u petak je otvorena, značajno bogatija, i brojem djela i brojem umjetnika-sudionika, sasvim nova izložba. "Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda"  2019. u Dvoru Veliki Tabor predstavlja 36 umjetnika. I ovoga puta organizatri su Udruga ratnih veterana Domovinskog rata "Crne Mambe" i Udruga specijalne policije "Barun" iz Zlatara.

...

Priličan broj branitelja s umjetničkim talentom i obrazovanjem nastavio se kreativno izražavati i nakon rata, a veliki broj njih kroz umjetnost potražio je svoj mir i okrenuo se novom poglavlju života. Njima su se na ovoj izložbi pridružili i brojni mladi, akademski obrazovani slikari i kipari, slikarice i kiparice. Do 1. prosinca u Dvoru Veliki Tabor, najljepšem mjestu za pokazivanje ovakvih umjetničkih djela, izlažu slijedeći autori: Ante Brčić, Antun Krešić, Branko Marić, Bruno Kokot, Domagoj Gabrić, Marjan Zajec Ko-Ze, Morgan Matijević, Adrijan Marok, Ana Horvat, Andrija Gašparuš, Alana Kajfeš, Arijana Herceg, Ana Penić, Ana Marija Maravić, Ana Divković, Fani Gluić, Franciska Topolovc, Georgette Yvete Ponté, Hana Hanuk, Ivan Rudan, Ivan Barun, Ivan Nestić, Iva Starac, Jelena Ivančić, Jelena Mavrić, Klara Vitković, Marija Krajačić, Maja Curman, Mate Turić, Mirna Savić, Petar Čujo, Paula Banić,  Roberta Mikelić, Sven Sorić, Tara Beata Racz, te posebna gošća izložbe, profesorica na prištinskoj Akademiji, umjetnica Vesa Govori Hapciu.

 

 

Prilikom otvorenja izložbe promoviran je i novitet Hrvatske pošte koja je 27. rujna pustila u opticaj prigodnu poštansku marku „Hrvatski domovinski rat – Specijalne jedinice policije“. Izdanje se sastoji od 21 poštanske marke koje imaju za motiv ambleme specijalnih jedinica policije, a autor izdanja je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba. Među markama je i ona koja ima amblem „Baruna“ iz Zlatara.

 

Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda

 

Glazbeni dio programa kreirao je pijanist Jurica Vugrek iz Novog Golubovca, a o izložbi i djelima umjetnika, s osvrtom na prošle godine izlaganja u Taboru, govorio je selektor izložbe, dr.sc Enes Quein, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar.  

On je posebno istaknuo dio izložbe pod nazivom "Mladi umjetnici", koja je projekt Udruge ratnih veterana Domovinskog rata "Crne Mambe" i Udruge specijalne policije "Barun-Zlatar" i iza njega se nalazi želja za  afirmacijom vrlo kreativnih novih naraštaja hrvatskih umjetnika. Izložba je putujućeg i fleksibilnog karaktera pa se može, kroz par mjeseci, očekivati još jedno slično izdanje, u nekome drugome izložbenom prostoru u Hrvatskoj.

 

 

ART - Ljepote Hrvatske - UCM

 

 

 

 Foto: DPCM/Davor Gorupić - Ris

 Autor: mag.etnologije i kulturne antropologije Kristina Pavlović

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 166 gostiju i nema članova online

A- A A+
Treba li uvesti obvezno Covid-cijepljenje za sve građane RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com