Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
PRESS

Piše: Zlatko Pinter

Otimačina za tapiju nad Zemljinim satelitom je započela
'Ajmo na tamnu stranu Mjeseca!

 
Mjesec
 

 

PRESS: Komentar

 

 

 

Sudeći po reakcijama Amera, oni su vlasnici najvećeg dijela Mjeseca, jer netom prije nego je lansirana kineska Lunarna sonda "Chang'e 4" (koja je upravo danas, 3. siječnja 2019. godine - po Zemaljskom vremenu u 10,26 sati sletjela na tamnu stranu ovog Zemljinog satelita), između dvije zemlje (SAD i Kine) su navodno nastali nesporazumi vezano za mjesto slijetanja.

 

I nesuglasice su riješene onog trenutka kad su se Ameri uvjerili kako Kinezi doista svoju sondu šalju na nama nevidljivu (tamnu) stranu, što katastarski još uvijek ne pripada njima - za razliku od ove vidljive ("svijetle") strane koja je (valjda) upisana kao vlasništvo jedne, jedine i neponovljive supersile poznate kao USA ili SAD.

...

U posljednje vrijeme mi Hrvati imamo s Kinezima vrlo plodnu gospodarsku suradnju. Grade nam Pelješki most, na pomolu su moguće investicije, a s obzirom koliko nas ovi iz EU svako malo stišću i pozivaju na red raznim povodima a najčešće bez razloga (na što Trump i društvo ne trzaju), ne bi možda bilo loše da s Kinezima stupimo i u malo prisnije odnose, pa i po pitanju eventualne participacije u budućim kolonizacijama tamne strane Mjeseca.

Gledam jutros (u emisiji HTV-a "Studio 4") nastup našeg najpoznatijeg astronoma Ante Radonića. Lijepo čovjek kaže, kako nema nazad! Uzmak ne dolazi u obzir! Kolonizacija Mjeseca (za početak - a onda idemo dalje) naša je sasvim izvjesna budućnost. A taj će proces po svemu sudeći dodatno ubrzati ekološka kataklizma koju smo sami sebi pripremili u zadnjih 150 godina našeg tehnološkog razvoja i industrijske revolucije. Veli gospodin Radonić kako su Kinezi u sondu ugradili i jedan mali kontejner (od par kila težine) s raznim vrstama sjemena - pa čak i od krumpira, a stiglo je tamo i nešto insekata raznih vrsta. Da vidimo kako će se taj naš živi svijet ponašati u novim uvjetima. Red je, jer ako mislimo na Mjesecu uzgajati hortikulturu, vrijeme je da se počne.

Nije pametno čekati.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Mislite li da su Ameri, Rusi i Kinezi zadnjih 70-80 godina utukli stotine milijardi dolara u svemirske programe tek onako, iz puste znatiželje, entuzijazma ili samo da bi vidjeli što to ima "tamo gore"!? Ako tako mislite, veliki ste naivci.

Otimačina za tapiju nad Zemljinim satelitom (koji nam je u prošlosti služio isključivo za romantičarska sanjarenja i inspiraciju) je započela, nema nikakve sumnje.

Kao što također nema sumnje da su tu Ameri u debeloj prednosti, za njima tapkaju Rusi koji će (u dogovoru s njima - radi mira u kući) sasvim sigurno jedan dio Mjeseca rezervirati za sebe, a eto i Kineza, hvataju priključak.

 

Gdje smo mi u toj priči?

Budući da je na vidljivoj strani Mjeseca gužva sasvim izgledna, da pokušamo preko Kineza osigurati za sebe barem komadić - na onoj drugoj,  pa kako nam bude…

Tko nam jamči da će na tamnoj strani našeg prirodnog satelita u sljedećih stotinu godina biti tamnije i mračnije nego ovdje gdje smo sada?

 

komentar

 

 

Foto: 1. DPCM/24sata.hr

 

 Autor: Zlatko Pinter

 

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 516 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com