Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

KULTURA

IZLOŽBA
Predstavljen do sad najveći broj umjetnika izlagača u sklopu projekta
Osvrt na izložbu "Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda" otvorenu u Muzeju seljačkih buna

Izložba

 

Kultura: Mozaik

 

 

 

 

U sklopu „XXI. Susreta za Rudija“, u Muzeju seljačkih buna, u organizaciji Udruge ratnih veterana Crne mambe i Udruge specijalne jedinice policije "Barun", u petak 11. svibnja 2018. godine otvorena je izložba pod nazivom "Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda".

 

Na izložbi je svoje radove izložilo 24 slikara i kipara koje veže zajednička sudbina – svi su bili učesnici Domovinskog rata.

...

Projekt „Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda“ zasjao je u svojem novom ruhu u Muzeju seljačkih buna, koji je u sklopu  „XXI. Susreta za Rudija“ u organizaciji Općine Gornja Stubica i Zagrebačkog zrakoplovno tehničkog saveza Rudolfa Perešina, na kratko postao domaćin vrijednih umjetničkih djela renomiranih hrvatskih i svjetskih umjetnika; slikara, kipara i fotografa koji su još jednom predstavili javnosti put kojim različita životna iskustva uz kreativnost stvaraju umjetnost i ruše predrasude. Za ovu izložbu, od same ideje do konačne realizacije, zaslužan je dobrovoljan i nesebičan angažman članova Udruge ratnih veterana Domovinskog rata '"Crne Mambe" i Udruge specijalne jedinice policije "Barun".

 

Iako je Muzej seljačkih buna tek jedna od postaja spomenutog projekta koji je već predstavljen dijelu hrvatske javnosti, a planira se prezentirati diljem Lijepe naše, gornjostubički postav poseban je iz više razloga. Ne samo da je predstavljen do sad najveći broj umjetnika izlagača u sklopu spomenutog projekta, već su umjetnici, koji su, izuzev akad. kiparice Paule Banić, svi i sami branitelji i učesnici Domovinskog rata, ovoga puta svoje radove izložili u čast junački poginulom ratnom heroju rodom iz Gronje Stubice, vojnom pilotu Rudolfu Perešinu. Na otvorenju je prisustvovao velik broj uzvanika, ljubitelja umjetnosti i onih koji će to tek postati, koji su svojim dolaskom odali priznanje svim braniteljima a posebno legendi Domovinskog rata Rudolfu Perešinu.

 

IzložbaIzložba

 

Već na samom ulazu, stubištu koji vodi do izložbenog postava na tavanu Muzeja seljačkih buna, posjetitelj se susreće s impozantnim kiparskim uradcima renomiranih umjetnika poput akad. kipara Branka Kelčeca. Osam impozantnih figura Tarara iz ciklusa Mi Hrvati  akad. kipara Marina Marinića prikazanih kako plešu i viču haku, uz zanimljive svjetlosne efekte, uvode nas u čaroliju izloženih umjetničkih djela u kojima se dalje iščitava osnovna poruka ovog hvalevrijednog projekta – ukazati na svestranost braniteljskih kreativnih mogućnosti i upozoriti na predrasude vezane uz braniteljsku populaciju.

 

Izložba

 

Uz nekolicinu djela koja nas upozoravaju na strahote rata i podsjećaju na vječni doprinos branitelja našem društvu, poput radova akad. slikara Tomislava Fazekaša, ali i na društvene predrasude vezane uz braniteljsku populaciju, na većini izloženih radova autori zaobilaze ratna stradanja i u različitim tehnikama i na samo sebi svojstven način obrađuju najrazličitije teme, od vječne ženske ljepote akad. slikara Damira Medvešeka, trudnoće, rođenja i majčinstva iz ciklusa Život akad. kipara Marijana Zajeca Ko-Ze, uspomena iz djetinjstva akad. slikara Vladimira Meglića, ili prirode akad. slikara-grafičara Brune Kokota, motiva koji su ih inspirirali da kao branitelji nakon teških ratnih dana i dalje doprinose zajednici nastavljajući svoj životni poziv umjetnika. Djela renomiranih umjetnika Damira Brčića, Roberta Budora, Hama Čavrka, Damira Facana – Grdiše, Ivana Ivoša Ičija, Dalibora Jelavića, Duje Jurića, Anta Jurkića, Vatroslava Kuliša, Morgana Matijevića, Zoltana Novaka, Davorina Radića, Zlatka Šolca, Antuna Borisa Švaljeka, Vladimira Vrljića Ankina i Ivana Domagoja Vuce izabrana su znalačkim okom profesora na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu, doc. dr. sc. Enesa Quiena, koji je na svečanom otvorenju kojeg je vodila Kristina Pavlović posebno predstavio svakog umjetnika i uveo publiku u njihove zanimljive svijetove.

Prisutne je u ime Muzeja seljačkih buna pozdravila dr. sc. Ivana Škiljan, a uzvanicima se obratio i zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek – Jambrek i općinski načelnik Jasmin Krizmanić. U ozračju punom snažnih emocija, kojeg su svojim nastupom upotpunili i Danijela Benko i dječji zbor Osnovne škole Matije Gupca pod vodstvom prof. Marine Pakelj, izložbu je svečano otvorila kći pokojnog Rudolfa Perešina Daliborka Perešin Kekelić.

 

IzložbaIzložba

 

Dr. sc. Ivana Škiljan,

viša kustosica arheologinja Muzeja seljačkih buna

 

 Foto: DPCM/Davor Gorupić - Ris

 

Autor: Davor Gorupić - Ris

Suradnica: Dr.sc. Ivana Škiljan

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

Mozaik

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 533 gostiju i nema članova online

A- A A+
Ocijenite dosadašnji rad Nacionalnog stožera civilne zaštite
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com