Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
 Šešelj na duši ima i većih grijeha od huškanja i širenja mržnje
Koje grijehe Šešelj nosi na duši?
 
Šešelj

 

 

PRESS

 

 

Na Đurđevdan, 6. svibnja 1992. godine, na velikom mitingu Srpske radikalne stranke, četnički vojvoda i vođa Srpskog četničkog pokreta Vojislav Šešelj popeo se na traktorsku prikolicu i tamošnjim Hrvatima srijemskog sela Hrtkovci (općina Ruma, Srijem, Vojvodina) poručio da odlaze u svoju „NDH“ kod „poglavnika Tuđmana“.

 

Nakon te njegove poruke, predsjednik lokalnog ogranka stranke, Ostoja Sibinčić, pročitao je popis od 17 građana koji se smatraju „ustašama“, i prema kojima će se „preduzimati radikalne mere, ukoliko odmah ne isele“.

...

Prema izjavama samih mještana Hrtkovaca, popis je i sačinio Ostoja Sibinčić sa svojim ljudima.

Istoga dana iz kuća su srpski ekstremisti nasilno izbacili 20 hrvatskih obitelji u ovom selu.

Istoga dana u Erdeviku (općina Šid) zapaljen je toranj na katoličkoj crkvi, koji je potpuno izgorio za kratko vrijeme. Teško su oštećena i crkvena zvona, kao i krov građevine (izgorio dio konstrukcije i popucalo preko 800 crijepova), a li je ostatak objekta spašen gašenjem požara.

Pomognut s oko 2.000 pristaša (uglavnom srpskih doseljenika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine) u tom je kraju Šešelj ojačao ogranke svoje Srpske radikalne stranke koja prednjači u etničkom čišćenju Vojvodine (uz Arkanove, Jovićeve, Vučinićeve, Bokanove i druge četničke ekstremiste, kojima u tomu izdašno pomažu „VJ“, milicija i druga državna tijela Srbije i „SRJ“).

Pred Vijećem MKSJ u Dena Haagu, na suđenju Slobodanu Miloševiću svjedočio je zaštićeni svjedok C-47 (bivši zapovjednik jedne od Šešeljevih četničkih skupina i predsjednik lokalnog ogranka njegove SRS u sjevernoj Bačkoj), koji je potvrdio kako je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, vojska naoružavala četnike i Srbe u „krajini“, te kako su aktivisti iz subotičkog ogranka SRS minirali katoličku katedralu u Subotici (22. veljače 1991. godine) i Mađarsku školu. Također je potvrdio navode o planskom i organiziranom etničkom čišćenju Hrvata i Mađara u Bačkoj.

(Vidi: http://www.index.hr/Vijesti/clanak/svjedok-c-47-srpska-vojska-bila-je-agresor-u-hrvatskoj/141313.aspx)

 

Dana 20. listopada 2008. godine, u postupku protiv Vojislava Šešelja pred MKSJ u Den Haagu svjedočio je Aleksa Egić, koji je tijekom 1991/92. godine bio predsjednik lokalnog ogranka stranke Vuka Draškovića (SPO) u Hrtkovcima. Dok je Egić tvrdio da je Šešeljeva SRS kriva za progone Hrvata iz Hrtkovaca, okrivljeni je teretio SPO. Uglavnom, sve ovdje navedene činjenice potvrđene su.

(Vidi: http://iwpr.net/sr/report-news; stranica posjećena 02.06.2012.)

 

Poslije mukotrpnog višegodišnjeg natezanja sa Šešeljem, MKSJ je odobrio njegovo puštanje na slobodu i oslobodio ga krivnje po svim točkama optužnice, iako je Tužitelj tražio 28 godina zatvora!

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) koje je preuzelo nezavršene predmete MKSJ (ovaj sud prestao je s radom 29.11.2017.), poništilo je oslobađajuću presudu i četničkog zločinca osudilo na 10 godina zatvora (za zločine protiv čovječnosti po točkama 1, 10 i 11 iz optužnice, koje uključuju progone, protjerivanje i prisilno premještanje vojvođanskih Hrvata u selu Hrtkovci 1992. godine).

Šešelj je tako amnestiran za zločine u Borovu Selu, Vukovaru, Voćinu, Medačkom džepu i brojnim drugim mjestima gdje ih je dokumentirano činio sa svojim koljačima – i što je, da apsurd bude potpun i sam priznavao pred kamerama i u medijima.

 

Tako i danas možemo pronaći snimke na kojima se vidi kako napada Vukovar (s „JNA“, Arkanom i drugim skupinama; vidi: https://www.youtube.com/watch?v=cKwH8PVObMw),  snimke izjava gdje pred kamerom potvrđuje kako je 16 njegovih četnika sudjelovalo u pokolju hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu, one na kojima se hvali kako je njegovih „30 hiljada dobrovoljaca naoružano iz kasarne JNA u Bubanj Potoku – po odobrenju Slobodana Miloševića“, postoje video snimke na kojima se vidi kako u vrijeme rata u Hrvatskoj puca iz protuzračnog topa na hrvatske kuće, kako s četničkim vojvodom Vasilijem Vidovićem, Aleksandrom Vučićem, Tomislavom Nikolićem i Nikolom Poplašenom obilazi položaje srpskog agresora iznad Sarajeva itd., itd.

 

No, on je ipak dobio kakvu takvu kaznu i obilježen je kao ratni zločinac, ali ostaje pitanje:

Što je sa svim drugim zločincima, kako onima iz „JNA“, tako i brojnim ekstremistima koji su s Vojislavom Šešeljem etnički čistili Hrvatsku i Vojvodinu, premlaćivali, ubijali i progonili Hrvate, Mađare, Slovake i muslimane? Zašto nisu izvedeni pred lice pravde? Nisu li Mirko Jović, Dragoslav Bokan, Željko Ražnatović Arkan, Rade Čakmak, Mihajlo Ulemek, Ostoja Sibinčić, Radisav Lepšanović, Siniša Vučinić i brojni drugi ekstremisti također zaslužili optužnice, jer su u većoj ili manjoj mjeri odgovorni za iste zločine?

 

Predsjednik  lokalnog ogranka Šešeljeve SRS u Sotu, Petar Živković izravno je sudjelovao u organiziranju ubojstva 4 osobe u Kukujevcima 1993.godine (tročlane hrvatske obitelji Oskomić-Tomić i Slovaka Stevana Krošlaka) i od početka dostavljao sve potrebne informacije o žrtvama naredbodavcu zločina Milanu Nikoliću Đeneralu (koji je kao izvršitelje angažirao svoje vojnike – „dobrovoljce“ iz Smederevske Palanke Gorana Vukovića i Pavla Draškovića). Oslobođen je na suđenju svake krivnje, iako je u presudi izričito zapisano da je riječ o „planskom i organizovanom zločinu“ čiji je cilj bio „etničko čišćenje nesrpskog stanovništva“ i koji je tako izvršen da „odjekne“ i potakne na iseljavanje one koji još nisu otišli.“

Tek poslije pada Miloševića istina o Hrvatima i pripadnicima drugih manjina u Vojvodini tijekom 90-ih godina XX stoljeća počela je polako izlaziti na svijetlo dana i o njoj su ponekad progovarali čak i državni dužnosnici.

Tako je pokrajinski (vojvođanski) sekretar za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, upravu i propise Tamas Korhecz  krajem 2000. godine izjavio kako je u proteklom desetljeću u Vojvodini bilo etničkog čišćenja, te da će Izvršno vijeće Vojvodine o tomu otvoreno raspravljati.

"Imali smo primere otvorenog etničkog čišćenja naročito u Sremu i naročito prema hrvatskoj nacionalnoj manjini, koja nije uživala ni elementarna prava. O tome se mora otvoreno govoriti... Mnogi ljudi tada su isterani iz državnih institucija. Pogledajte današnji sastav policije, sudstva tužilaštva i uporedite ga sa onim od pre deset godina, pa ćete videti da je to tragično",  izjavio je Tamas Korhecz za novosadski magazin „Bulevar“, dodavši kako je vršeno i „tiho etničko čišćenje“  pripadnika drugih manjina, „pošto se znalo da su oni protiv te nacionalističke politike“.

(Vidi:https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2000&mm=12&dd=08&nav_category=1&nav_id=17525; istaknuo: Z.P.; stranica posjećena 6.8.2003.)

 

I takvu moralnu nakazu, rasista, fašista i zločinca, poslije svega što je počinio do sada, srbijanska vlast pušta da i dalje truje odnose među ljudima i prijeti!?

 

komentar

 

 

Foto: 1. DPCM/blic.rs

 

 Autor: Zlatko Pinter

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Domoljubnog portala CM. 

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 282 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com