Afera meso potresa Hrvatsku. Otkriveni su novi slučajevi salmonele u poljskom i talijanskom mesu. Puno je pitanja na koja bi bivši i sadašnji vlastodršci građanima konačno trebalo odgovoriti. Krenimo od početka.
Pitanje svih pitanja glasi: Zašto u zemljama članicama EU smrznuto meso ima rok trajanja 6 mjeseci, a u Hrvatskoj 12 mjeseci.
- Zar mi nismo članica EU?
- Zašto smo postali odlagalište nekvalitetne hrane iz EU!?
- Nije li ovo pravi razlog zašto je ukinut Državni inspektorat!?
- Zašto se o tome u Hrvatskoj šuti?
- Gdje su ti neovisni i istraživački mediji?
- Tko je u ime Hrvatske ispregovarao i/ili izlobirao tijekom pregovora o pristupanju EU takvu odredbu?
- Tko je u ime Hrvatske odobrio da postanemo odlagalište nekvalitetne europske hrane?
I na kraju – zna li itko od nadležnih: koliko je tona mesa pred istekom roka iz EU zavrsilo u rukama hrvatskog uvoznog lobija – hrvatske agromafije (preprodavača) i krije li se tu odgovor na pitanje kako je moguce da na akcijama u trgovačkim lancima kilogram "svježe" svinjetine stoji 19,99 kn?
Vrijeme je da dobijemo odgovore na ova pitanja i odluke koje će ići u korist oživljavanja domaće proizvodnje jer između dva - tri puta smrznutog pajceka iz Italije ili Poljske ukusniji, draži i zdraviji bi nam trebao biti komad svježe odnosno friške i kontrolirane domaće svinjetine, prasetine, puretine, govedine, teletine i piletine iz Slavonije, Moslavine ili Podravine, pa makar bila 15% skuplja?!
Tražimo odgovore!!! Nije li konačno sazrelo vrijeme da obvežemo trgovačke lance da moraju prodavati najmanje 60% domaćih proizvoda!?
Foto: 1. i 2. UCM
Autor: Pero Kovačević