Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 PRESS

KOMENTAR
Evo vam sve "povlastice" za moje zdravlje...
Branitelji invalidi: percepcija vlastitog tijela
 
Branitelji invalidi

 

 

INVALIDI I INVALIDNOST    Piše: Željko Galović - Dida

 

 

Srce hoće, glava hoće ali...

 

Do trenutka stradavanja tijekom rata branitelji su mogli mijenjati sliku stanja ali samo sliku stanja oslobođenih teritorija, naravno u svoju korist. Međutim činom ranjavanja, posebno onih težih ne isključujući lakše ranjene, morali su „slagati“ novu sliku o svom tijelu.

 

Možda i ne želeći „slagati“ novu sliku o sebi, morali su radi usvojenih standarda okoline. Tražilo je to i njihovo emocionalno iskustvo sa tijelom, ona skrivena veza da je tijelo nekada bilo spremno na sve, danas, neka nova ograničenja, neke nove mogućnosti (nemogućnosti).

...

Svi su ti invalidi na neki način nekada bili sportski „tipovi“. Netko se bavio rekreacijski nogometom, košarkom, rukometom netko čak više i konkretnije a sada nema dalje od aut linije igrališta. Nema mirisa trave, „mirisa kvartovskih okršaja“, nema „mirisa“ pobjeda, samo tribine. Srce hoće, glava hoće ali ono emocionalno iskustvo koje je u vezi sa tijelom neće i nove fizičke predispozicije ne daju.

Da, to su novi momenti koji značajno utječu i mijenjaju sliku o samom sebi, želio on to ili ne. To je morao „slagati“ uz pomoć terapija ali u nedostatku potpore društva i sustava.

 

Sustav je bio manjkav, nespreman pa čak se usudim napisati i jako ljubomoran (ljudi unutar sustava) pretpostavljajući kako ratni vojni invalidi „uživaju plivajući“ u nemalim blagodatima što im je donijelo ranjavanje.

Evo vam sve „povlastice“ za moje zdravlje znali su odgovoriti invalidi. Nastala bi, a što drugo nego, šutnja.

 

Manje-više svi su se okomili na primanja na njegovo riješeno stambeno pitanje na njegove „povlastice“ na dobiveni automobil. Rijetki su bili oni koji su njega kao invalida gledali s poštovanjem, s dozom respekta i suosjećali s njim. Rijetki su mogli prepoznati njegovu žrtvu za društvo, za Domovinu. To je mogla samo osoba velikog srca, ogromnih ljudskih vrlina. Nerijetko je to bila supruga, djevojka i njegova djeca i bliža rodbina, mada ni za ovu zadnju (bliža rodbina) nisam sto posto siguran!?!

 

Tu stupa na svjetlo dana gubitak.

Postajući svjestan osobnog gubitka zdravlja koji ga brzinom svjetlosti vodi i gubitku socijalnog statusa u društvu, koji prekida sve veze sa prijašnjim načinom života, demontira mu normalno planiranje i na kraju gubitak mu ukida ono elementarno pravo Ustavom zagarantirano, pravo na posao.

Kako primiti na znanje sve ove činjenice, ovu stvarnost??? Teško ili jako teško, mnogi nikako.

 

Rijetki su ratni vojni invalidi imali prijašnja iskustva npr. sa težim sportskim  ozljedama pa su na tom tragu mogli lakše doživjeti trenutno novonastalo stanje ranjavanja tijela i uma. No i sportske ozljede su manje/više podložne izlječenju ali gubitak dijela tijela ne.

 

Da, teško je bilo stati pred ogledalo vidjeti svoje tijelo. „Mrtav hladan“ nabaciti jaknu preko ramena i izaći u društvo ono koje te ne prepoznaje kao nekoga i nešto.

 

 

Pozdrav od autora.

 Foto: mcdrvu.hr

Komentar - Dida

 

 

 

 

Autor: Željko Galović - Dida

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Dida

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 237 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com