Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

KULTURA

LJEPOTE HRVATSKE
Upoznajte svoju zemlju i uživajte u ljepotama  Hrvatske  koje nam je Bog dao!
Lika, oaza mira i prirodnih ljepota
 

Lika

 

Ljepote Hrvatske: piše Kristina Nuić Prka

 

 

 

 

Lika

 

Slika koju gledate nisu svjetski poznata Plitvička jezera ni NP Krka već manje poznati Štrbački buk u Lici kod Donjeg Lapca.  

 

Nevjerojatno je da je područje rijeke Une još uvijek neotkrivena turistička destinacija Hrvatske.  

...

Još nevjerojatnija je činjenica kako je Bosna i Hercegovina proglasila svoj dio ovog područja nacionalnim parkom i predložila ga i za  status parka UNESCO-ve prirodne baštine,  a da Hrvatska  nije uložila veća sredstva u infrastrukturu i promociju ovog raja na zemlji,  pa  pristupna cesta žudi za izradom,  poglavito otprilike 3 km neasfaltiranog dijela.  

Prema predaji,  Una je dobila ime od starih Rimljana, koji su,  ugledavši njenu ljepotu, uzviknuli: 'Una!' što znači 'jedna' ili 'jedina'. 

Sam izvor rijeke Une nalazi se u Hrvatskoj u općini Gračac, nedaleko mjesta Srb.  

Rijeka izvire iz slikovitog plavo-zelenog jezera okruženog strmim kamenim liticama   visokim gotovo 150 metara te u gustoj šumi skriva prekrasnu malenu lagunu.  Dubina izvora je istražena do 248 metra,  čime se nije došlo do dna pa tako spada u najdublji izvor u Hrvatskoj i među pet najdubljih u svijetu.  

Vodopad Štrbački buk,  visok 24 m , nalazi se na rijeci Uni i nadmorskoj visini od 294 metra.  Obzirom se nalazi na samoj granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine na jednoj strani pripada Hrvatskoj- Lici,  a u drugom dijelu pripada Nacionalnom parku Bosne i Hercegovine - Una.  

Zapravo,  tok rijeke Une u Hrvatskoj iznosi oko 120 km,  a u BiH oko 90 km što ju itekako čini i hrvatskom rijekom koju još  od davnina nazivaju „Kraljicom rijeka“. 

- sadržaj se nastavlja -

 

 

Nizvodno od Štrbačkog buka Una je jedno od najpoznatijih izletišta za ljubitelje raftinga s   nizom manjih slapova i brzaca.   

Nekad je kanjonom rijeke Une prolazila i jedna od najljepših željezničkih trasa nazivana  „Unska pruga“ (najkraća relacija Zagreb-Split).

Iskreno se nadam kako će nadležne institucije prepoznati izniman turistički potencijal ovog dijela Like te da će se  ubrzo izgraditi dobar pristupan put jer se uistinu radi o velikoj  mogućnosti gospodarskog razvoja Like i kontinentalnog turizma.  

Trenutno,  s hrvatske strane Une - Una Mamea Park Arboretum Park prima posjetitelje,  organizira smještaj, hranu i piće kao i  raftinga te vožnju brodom po Uni. 

No to nije sve,  u blizini ove neotkrivene oaze nalaze  se još dvije atrakcije; Babića jezero,  takozvano gorsko oko, ledenjačko jezero  koje se smjestilo podno planina Poštak i Ujilice u selu Babići kod Ličkog Tiškovca i planina;  i kamena galerija ispod  planine Poštak , koju mnogi uspoređuju sa  Stonehengeom, a posebno se ističe Svemirac.

Ljepota koja ostavlja bez daha.  

Skriveni turistički biser koji bi trebao biti ucrtan na mapi svih ljubitelja prirodnih ljepota i zaslužuje svu moguću promociju.  Preporuka za sve željne adrenalina i neotkrivenih destinacija.

 

Do izvora rijeke Une možete doći iz nekoliko pravaca:

  • Cestom koja od Gračaca vodi prema Kninu, put  Popine i Srbskog klanca nastaviti kroz Srb i potom  do  izvora,  što se većinom smatra najboljim rješenjem;
  • Nakon Korenice prema Donjem Lapcu. Riječ je o cesti koja je uređena prije nekoliko godina;  
  • I treća opcija, sa stare Ličke magistrale skrenete lijevo u mjestu Bruvno, između Udbine i Gračaca, pa preko brda, dolina i brojnih zavoja krenete prema Srbu.

 

Upoznajte svoju zemlju.  I uživajte u ljepotama  Hrvatske  koje nam je Bog dao.  Zdravi i veseli bili!

 

 

Hvala kolegi turističkom vodiču Željku Juretiću na pomoći pri pisanju ovog teksta kao i slikama.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Hrvatska kulturna baština

 

 Foto: DPCM / Mićo Martinović i Željko Juretić

 

Autor: Kristina Nuić Prka

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Kristina

Trenutno posjetitelja

Imamo 372 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com